Що робити, якщо страхову компанію позбавили ліцензії

Зміст

  1. Які страхові компанії позбавили ліцензії

  2. Чим відрізняються зупинка від ануляції ліцензії?

  3. За що зупиняють і анулюють ліцензію?

  4. Що далі буде зі страховою?

  5. Що робити, якщо мою страхову компанію позбавили ліцензії

  6. Як перевірити дію вашого поліса ОСЦПВ

Які страхові компанії позбавили ліцензії

Цього місяця у страховій сфері відбулися істотні зміни. Національний банк України ще на початку березня склав акти з приводу порушень 46 страхових компаній. І деякі СК вже були позбавлені ліцензій.

ОСЦПВ - це обов'язковий вид страхування, і на нього припадає левова частка страхового ринку. Його зобов'язані оформляти всі водії, а сама автоцивілка забезпечує відшкодування в разі аварії. Тому дуже важливо, щоб страхова компанія, яка виписала поліс ОСЦПВ, була в змозі виконати свої зобов'язання. Тобто виплатити відповідні суми відшкодувань у терміни, передбачені законодавством.

За результатами розглянутих НБУ актів було прийнято рішення тимчасово зупинити ліцензії таких страхових:

  • USI;

  • UBI-COOP;

  • МСК;

  • Глобал Гарант;

  • Капітал-Страхування;

  • Ніка;

  • Альянс-Гарант;

  • Фінекс;

  • Фінтех.

Чим відрізняються зупинка від ануляції ліцензії?

Ліцензії даних компаній призупинили, ще кільком СК винесли попередження. Зупинка ліцензії не означає ліквідацію страхової компанії, тому не потрібно завчасно панікувати та купувати новий поліс ОСЦПВ. Нумо розберемося, чим відрізняється ануляція ліцензії від її зупинки та як діяти, якщо ваш поліс виписала страхова компанія, яка потрапила під рішення НБУ.

Якщо ліцензію компанії призупинили, то це означає тимчасову заборону на укладення нових договорів. У даній ситуації, це стосується полісів ОСЦПВ. Зобов'язання за вже укладеними страховими угодами продовжують діяти.

Ануляція ліцензії - це заборона на здійснення страхової діяльності та на відновлення анульованою ліцензії. Зобов'язання щодо вже укладених договорів все ж таки зберігаються. Але для того, щоб продовжувати страхову діяльність, компанія повинна не просто усунути наявні недоліки, а й отримати нову ліцензію.

За що зупиняють і анулюють ліцензію?

Подібних санкцій страхові компанії зазнають через наявних порушень. Наприклад, якщо компанія не формує достатній резерв і в разі настання страхового випадку не може повною мірою виконати свої зобов'язання. Або якщо затримує звітну документацію.

Зупинка ліцензії спрямована на те, щоб зберегти можливість страхової компанії виплачувати кошти своїм клієнтам при настанні страхового випадку. І на припинення зростання заборгованостей. Тому після постанови про зупинення ліцензії страховій компанії дається певний термін на те, щоб виправити стан справ.

Зверніть увагу, що кожна компанія має кілька ліцензій на різні види страхування. І зупинка однієї ліцензії не впливає на укладання інших договорів. Наприклад, якщо припинена ліцензія ОСЦПВ, то компанія може продовжувати страхувати виїжджаючих за кордон, наприклад, майно, життя тощо.

Що далі буде зі страховою?

Наголошуємо, що призупинена ліцензія не прирівнюється до ліквідації або банкрутства компанії. Страхова компанія продовжує існувати та функціонувати. Але тепер її діяльність повинна бути спрямована в першу чергу на вирішення фінансових проблем і повернення ліцензії.

Але не завжди страхові компанії кидають все та починають працювати над відновленням ліцензії. Тому після того, як ліцензію СК зупинили, може бути три варіанти розвитку подій.

  1. Поновлення дії ліцензії

Коли ліцензію зупиняють, страхової компанії дається певний термін на те, щоб виправити становище. Якщо компанія усуває причини, за якими була припинена ліцензія, то вона знову може укладати нові договори страхування і продовжувати свою діяльність.

  1. Санація

Якщо страхова компанія, у якої почалися проблеми з резервами, має важливе соціальне значення, то можуть ініціювати процедуру санації. Санація спрямована на відновлення фінансової стабільності компанії. Найчастіше це відбувається шляхом зміни фінансового плану, інвестицій або призначення нового керівництва.

  1. Відкликання ліцензії

Якщо компанія неодноразово порушувала законодавство, приховує звіти або не працює над усуненням порушень і відновленням ліцензії, то ліцензія відкликається. В такому випадку страхова компанія зобов'язується повернути кошти своїм клієнтам, передбачені договорами страхування. Якщо ж вона не справляється з цим завданням, то починається процедура її банкрутства.

Що робити, якщо мою страхову компанію позбавили ліцензії

Як бачите, тимчасова зупинка ліцензії - це не критична міра, хоч і звучить досить страшно. Однак компанії зацікавлені в тому, щоб продовжувати свою роботу і зберегти ліцензію. Тому переживати не варто.

Що вам робити, якщо страхову компанію, з якою ви уклали договір, позбавили ліцензії? Ви можете:

  1. Перевірити дію поліса;

  2. Звернутися в страхову;

  3. Звернутися в МТСБУ для рекомендацій.

Не варто відразу ж укладати новий договір ОСЦПВ. Попри зупинку ліцензії, зобов'язання страхової компанії стосовно своїх клієнтів продовжують діяти. І вони зобов'язані виплатити необхідне відшкодування. Питання тільки в тому, що можливо ці виплати будуть проведені зі затримкою. Навіть якщо компанія почне процедуру банкрутства, то зобов'язання переходять на МТСБУ.

Також ви можете розірвати договір страхування, якщо по ньому ще не було виплат. Якщо ваш поліс ОСЦПВ ще не набув чинності, то ви можете повернути повну суму його вартості. Якщо ж ваша страховка вже чинна, то перерахунок повернення коштів здійснюється з урахуванням часу дії поліса і за вирахуванням витрат на ведення справи страховиком.

Після розірвання договору необхідно оформити новий поліс ОСЦПВ, адже без нього користуватися транспортним засобом заборонено. Вибирайте надійну страхову компанію, порівнявши рейтинги, відгуки та всю необхідну інформацію, доступну на Ukasko.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як перевірити дію вашого поліса ОСЦПВ

Актуальність і справжність ОСЦПВ можна швидко перевірити онлайн на сайті МТСБУ, регулятора Моторного (транспортного) страхового бюро України. Для цього перейдіть на сайт, виберіть перевірку за номером транспортного засобу або за номером поліса, і введіть необхідні дані. Процедура перевірки займає кілька хвилин.

Нагадуємо вам, що одна з головних переваг електронного поліса ОСЦПВ полягає в тому, що його неможливо підробити. Унікальний номер страховки формується відразу в базі МТСБУ і там же зберігається. Тому оформляючи поліс ОСЦПВ онлайн на Ukasko.ua ви захищаєте себе від підробки та можете вибрати відповідну надійну страховку!