Який закон регулює кредитування

Зміст

  1. Що таке мікрокредитування
  2. Як працює мікрокредитування
  3. Що таке ліміт кредитування
  4. Закон України про споживче кредитування
  5. Який закон регулює кредитування в Україні

Що таке мікрокредитування

Люди досить часто беруть кредити. У житті виникають різні ситуації, та іноді гроші потрібні терміново. Тому хоч багато хто ставиться до кредитів досить погано і намагається уникати їх, мати можливість швидко отримати необхідну суму для розв'язання проблем дуже зручно.

Саме такі послуги надає мікрокредитування. У той час, як банки досить довго розглядають заяви потенційних кредиторів, вимагають надати велику кількість довідок і документів, що підтверджують особу та рівень доходів, просять привести поручителів або пропонують оформити кредит під заставу майна, можна отримати гроші якомога простішим шляхом. А саме - це мікрокредитування.

Як працює мікрокредитування

Мікрокредитування - це надання позики на невеликий термін. Як правило, мікрокредити оформляються на місяць або два, а сума позики не перевищує 30 000. Оформити мікрокредит може будь-який повнолітній громадянин України, навіть пенсіонери. Згідно зі статистикою, пенсіонери є дуже відповідальними позичальниками. Тому мікрокредити охоче надаються людям як мінімум до 75 років, а багато компаній підняли вікову межу ще вище.

Для отримання мікрокредиту досить мати при собі паспорт, актуальний телефон і банківську картку. Картка потрібна в тому випадку, якщо мікрокредит оформляється онлайн. Щоб прискорити процедуру мікрокредитування можна скористатися послугами платформи онлайн-страхування UKASKO і подати заявку відразу в кілька організацій.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Що таке ліміт кредитування

Кожен банк або мікрофінансова організація видають кредит на підставі кредитного ліміту. Кредитний ліміт - це максимальна сума, яку може видати компанія або банк. Ліміт встановлюється індивідуально й його межі можуть розширюватися або, навпаки, врізатися згодом. На це впливає частота оформлення кредиту, наявність прострочених платежів мікрокредитування, швидкість погашення позики тощо.

Закон України про споживче кредитування

Багато в чому вплинув на мікрокредитування закон про споживче кредитування. Спеціальних документів, що стосуються діяльності мікрофінансових організацій немає. Мікрокредитування підпорядковується загальним положенням законодавства України.

Закон України про споживче кредитування раніше практично не мав ніякого відношення до мікрокредитування. Можливо, це пов'язано з тим, що на момент прийняття закону відсоток мікрокредитів у державі був мізерно малий у порівнянні з кількістю банківських кредитів. Але останніми роками ситуація в корені змінилася. І тому що мікрофінансові організації самостійно встановлюють багато правил мікрокредитування і повернення позики, то зміни покликані врегулювати їх діяльність.

У лютому цього року в закон були внесені поправки, спрямовані охопити саме мікрокредитування. Дія документа, наприклад, поширилась на кредити, які оформлюються терміном до 1 місяця. Контролюється інформація, що рекламується й надається клієнтові. Мікрофінансові організації зобов'язані прямо і повно описувати умови надання кредиту, щоб ніяким чином не вводити позичальника в оману.

Також встановлено ліміти нарахування заборгованостей в мікрокредитуванні, щоб захистити споживачів від свавілля кредитних організацій. Це працює на те, щоб скасувати непідйомні борги, які позичальники не в змозі виплатити. З іншого боку, закон також регулює діяльність тих, хто бажає взяти мікрокредит. Тепер стане складніше взяти велику кількість позик. Особливо, при наявності незакритих кредитів або боргів.

Який закон регулює кредитування в Україні

З кожним роком зростає кількість не тільки позичальників мікрокредитів, але й тих, хто негативно ставиться до мікрофінансових організацій. Основними причинами такого ставлення до мікрокредитування є неповажне спілкування співробітників з боржниками та скарги на високі відсотки. Багато хто вважає, що мікрокредитування взагалі є незаконним. Але це не так.

Діяльність мікрофінансових організацій підпорядковується нормам цивільного права й законодавства про захист прав споживачів. Відносно мікрокредитування застосовуються Закони України "Про електронну комерцію", "Про споживче кредитування", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг".

Мікрокредитування - це в цілому дуже зручна послуга. Але перед тим, як звернутися до мікрокредитування для того, щоб поправити своє фінансове становище, потрібно тверезо аналізувати свої можливості повернути кошти та ретельно підійти до вибору позики, порівняти умови і, можливо, знайти цікаві пропозиції від компаній. Вибрати мікрокредит з вигідною відсотковою ставкою та оформити позику ви можете за допомогою нашого сайту UKASKO.UA.