Як Оформити Зелену Картку На Автомобіль

Зміст

  1. Хто може оформити Зелену картку в Україні?
  2. Які потрібні документи для Зеленої картки?
  3. Як працює "Green Card" за кордоном?
  4. Хто може керувати автомобілем за кордоном по страховці

Хто може оформити Зелену картку в Україні?

Всі, хто хоч раз перетинали кордон України через сухопутний пункт пропуску, напевно бачили автомобілі на узбіччі та вивіски "Зелена картка". Тому навіть недосвідчені водії знають про Зелену картку для виїзду за кордон. Що таке Зелена картка?

Зелена картка - це міжнародний страховий поліс відповідальності власників наземного транспорту. Він необхідний для перетину кордону певних держав і відшкодовує збитки потерпілій стороні у разі ДТП. Зелена картка схожа за дією з ОСЦПВ. Вона страхує цивільно-правову відповідальність водія відносно інших учасників дорожнього руху. Але між ОСЦПВ і Зеленою карткою все ж є істотна різниця.

Зелену картку повинен оформити кожен водій, який перетинає кордони країн, які підписали Женевську угоду про дію міжнародного поліса страхування. На цей момент цей список містить 48 країн, і ще кілька держав готуються до вступу в нього. Серед них як наші країни-сусіди, наприклад, Росія, Білорусь, Молдова, так і держави по всьому світу.

Хто може оформити Зелену картку? Оформити Грін карту може як фізична, так і юридична особа. При оформленні Зеленої картки юрособою необхідно підтвердження володіння й експлуатації транспортного засобу компанією або її представником на законних підставах.

Які потрібні документи для Зеленої картки?

Для оформлення Зеленої картки водієві потрібно мати при собі як особисті документи (паспорт, ідентифікаційний код), так і документи на автомобіль. Це стандартна процедура, але при оформленні Зеленої картки потрібно звернути увагу на деякі моменти.

Важливо переконатися в тому, що компанія, в якій ви оформляєте страховку, має відповідну ліцензію. Не кожна страхова компанія має право виписувати поліси Зеленої картки. До того ж небезпечно купувати страховку з рук або у незнайомців на кордоні, бо бланки Зеленої картки активно підробляють. Плюс до всього шахраї купують бланки збанкрутілих страхових компаній і видають їх за чинні поліси. І якщо за кордоном відбувається аварія, водій залишається без фінансової підтримки та захисту. Тому обов'язково оформлюйте Зелену картку у надійних страхових компаній.

Як працює "Green Card" за кордоном?

Поліс Зеленої картки обов'язковий для поїздок за кордон на особистому транспорті в ряд певних країн. Якщо Зеленої картки у водія немає, то це може стати причиною відмови у відвідуванні країни на прикордонному контролі. Але все-таки деяким водіям якось вдається перетнути кордон без потрібної страховки. Але в такому випадку потрібно бути ще більш обережними на іноземних дорогах, адже відсутність Зеленої картки загрожує великими наслідками.

  1. Штраф. Який штраф, якщо немає Зеленої картки? Чіткої відповіді на це питання немає, тому що все залежить від законодавства країни, на території якої ви перебуваєте. Якщо ви їдете на машині в Європу, то готуйтеся до того, що штраф за відсутність страховки складатиме від 1 000 євро.
  2. Самостійне відшкодування збитків постраждалим. Це ще більша стаття витрат, ніж штраф. Перед поїздкою однозначно варто подбати про страховку, адже, наприклад, в європейських країнах відшкодування потерпілим в аварії становить до 5 млн євро з відшкодування ризиків життю та здоров'ю учасників ДТП та 1 млн євро щодо збитків, завданих майну. При цьому не у всіх країнах законодавство передбачає максимальні ліміти виплат. Бували випадки, коли винуватець ДТП був зобов'язаний довічно утримувати родини постраждалих в аварії.
  3. Інші санкції. Якщо за кордоном затримують іноземного водія без поліса Зеленої картки, то крім штрафу його можуть депортувати та заборонити в'їзд в країну. Також можуть арештувати майно або евакуювати транспортний засіб на штрафмайданчик.

Поліс Зеленої картки відшкодує збитки, завдані в ДТП життю, здоров'ю або майну потерпілої сторони. Мінімальний термін оформлення договору страхування Зеленої картки - 15 днів, максимальний - 1 рік. Щоб уникнути неприємних ситуацій за кордоном рекомендуємо вам оформляти поліс Зеленої картки з запасом як мінімум в декілька днів, а не на точний термін перебування за кордоном.

Хто може керувати автомобілем за кордоном по страховці

Фактично Зелена картка оформлюється на автомобіль. Але в полісі страхування важливо вказати саме ту особу, яка буде знаходитися за кермом під час закордонної поїздки. Якщо ОСЦПВ оформляється на власника транспорту, то Зелену картку можна оформляти як на власника по техпаспорту, так і на будь-яку особу. Це важливий момент, який слід врахувати при оформленні страхового поліса.

Ліміти страхового відшкодування також встановлюються в залежності від країни призначення. Якщо стався страховий випадок за кордоном, то потрібно зафіксувати місце ДТП і викликати поліцію. Після того, як буде складено протокол, вам потрібно отримати його копію. Якщо ви не знаєте мову цієї держави, то потрібно на бланку протоколу написати фразу про те, що ви не знаєте та не розумієте мову документа. По можливості робіть фотографії, як місця ДТП, так і отриманих документів. Повідомте у свою страхову компанію про страховий випадок. Не затягуйте з повідомленням, адже є часові межі для звернення. Зазвичай вони складають 15 днів з моменту події.

На цей час оформити Зелену картку можна тільки у відділеннях страхових компаній. Але вже анонсований вихід електронного поліса Зеленої картки, і вже незабаром ви зможете оформити Зелену картку онлайн на сайті Ukasko, з максимальною вигодою та зручністю!

Підібрати Зелену Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати