Як підготувати машину до весни

Зміст

  1. Навіщо потрібно готувати машину до весни
  2. Що потрібно перевірити
  3. Заміна шин
  4. Чищення автомобіля та салону
  5. Перевірити наявність усіх необхідних документів

Навіщо потрібно готувати машину до весни

Взимку автомобіль відчуває зовсім інший вплив та навантаження, ніж навесні та влітку. І догляд для авто потрібно зовсім інший. Підготовка машини до зими та весни відрізняються. Про те, як підготувати машину до зими, ми вже говорили у статті https://ukasko.ua/uk/blog/pidgotovka-mashini-do-zimi . А ось що передбачає підготовка машини до весни та навіщо вона потрібна? Поговоримо про це далі у статті.

Що потрібно перевірити

Незалежно від того, чи користувалися ви машиною взимку чи ні, її потрібно підготувати до весни. Потрібно перевірити основні системи та деталі машини, ретельно очистити її від замерзлого бруду та реагентів з доріг, які будуть роз'їдати поверхні, прибрати в салоні, поміняти гуму тощо. Навіть якщо у вас є найнадійніший поліс ОСЦПВ та ДЦВ, і ви можете не переживати за фінансову складову у разі ДТП, навіщо позбавляти себе комфортного водіння? А своєчасний догляд за машиною та підготовка авто до весни після зими також допоможуть зберегти її справність та гарний зовнішній вигляд.

Отже, що потрібно міняти у машині після зими?

  • Перевірте зчеплення

Якщо ви користувалися автомобілем і в сніг, і в хуртовину, то перевірте, як це вплинуло на зчеплення машини. Як перевірити зчеплення самостійно? Увімкніть максимальну передачу під час стоянки, не знімаючи з ручного гальма, та повільно відпустіть зчеплення. Проаналізуйте поведінку двигуна. Якщо він глухне, то все гаразд. А якщо двигун продовжує роботу, потрібно звернутися до механіка.

  • Перевірте запалення

Свічки запалення часто дуже чутливі до морозу. Якщо вони зовсім вийдуть з ладу, ви не заведете автомобіль. Але навіть якщо проблем із цим немає, варто перевірити свічки після зими. Адже якщо вони вже зношені, то автомобіль витрачатиме набагато більше пального, а це досить дороге “задоволення”.

  • Замініть щітки склоочисника

Через те, що взимку на лобовому склі намерзає вода та сніг, і двірники активно працюють, зчищаючи все це, їхні грані притуплюються. І згодом склоочисники можуть дряпати скло. Тому розумніше і вигідніше буде замінити їх, ніж полірувати лобове скло або шкодувати про подряпини та його каламутну поверхню. Або може вийти з ладу гумова складова двірників і не якісно проводити очищення.

  • Перевірте акумулятор

Зимові низькі температури можуть негативно позначитися на акумуляторі. За будь-яких труднощів із запуском автомобіля слід перевірити акумулятор. А найкраще – показати його професіоналу, щоб він зміг визначити несправності, а вам не довелося даремно витрачатися на новий акумулятор.

  • Робочі рідини та змінні елементи

Виробники надають регламент того, як часто має проводитися заміна розхідників. Але зважте на те, що в більш жорстких умовах експлуатації ці терміни скорочуються. А наші зими легко підходять під критерії жорстких умов експлуатації. Тому підготовка машини до весни також має на увазі під собою перевірку рівнів та інспекцію моторної оливи, охолоджувальної та гальмівної рідини, повітряного та паливного фільтра, гідропідсилювача та ін. При необхідності, або якщо плануються тривалі поїздки щодня, проводиться заміна витратних рідин.

Не забудьте про те, що будь-яка несправність автомобіля загрожує вашій безпеці, а також вашим пасажирам та іншим учасникам дорожнього руху. І не нехтуйте правилами догляду за машиною, а також своєчасним оформленням поліса ОСЦПВ. Тим більше, що при оформленні ОСЦПВ онлайн на нашому сайті Ukasko ви можете заощадити до 25% від його ціни!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Заміна шин

Одним із того, що потрібно міняти в машині після зими, є гума. Зимова гума обов'язково потрібна в холодну пору року, але з потеплінням стає марною і навіть заважає комфортному водінню. Також якщо не змінити шини після зими на літню гуму, то значно збільшиться витрата палива під час їзди.

Але не варто міняти шини одразу, як на календарі з'явиться 1 березня. Початок весни не відрізняється стабільною погодою та регулярним теплом. Ночами часто ще є невеликий мороз, і все, що тане вдень, з настанням темряви замерзає і перетворюється на ожеледицю. Тож ризикувати не варто. Міняти гуму на літню рекомендується, коли вже встановиться стабільна плюсова температура, наприклад, +7 градусів.

Зимову гуму слід оглянути на знос і зберігати не у вертикальному положенні, щоб уникнути тиску на одну точку, а в підвішеному стані або склавши в стопки по 2 штуки. Покришки можна зберігати вертикально, але кожні 4-5 тижнів їх потрібно перевертати.

Чищення автомобіля та салону

Підготовка авто до весни та питання про те, чим відмити машину після зими витікають один з одного. Річ в тому, що сніг, бруд, сіль та реагенти, якими взимку посипають дороги та обробляють деталі, обов'язково потрібно видалити з авто. Цими міркуваннями продиктована й ретельніше й частіше чищення машин взимку, і генеральне миття авто з настанням весни.

Коли розтане сніг, потрібно провести повне миття авто, очистивши кузов та підкапотний простір від залишків бруду та хімічно активних речовин. Не зайвим буде полірування кузова, щоб приховати подряпини та дрібні тріщини, що виникли від впливу осколків льоду і бруду. Зверніть увагу на двірники, адже вони затуплюються взимку і можуть дряпати скло. За потреби замініть їх на нові.

Також потрібне ретельне чищення салону, тому що взимку він засмічується куди сильніше. Можете прибрати в салоні машини самостійно, попередньо відключивши запалення, і пропилососити авто, обробити оббивку пінними очисниками, протерши всі знімні деталі. Або замовити прибирання салону у професіоналів, не витрачаючи час на підбір миючих засобів і саму мийку.

Не забудьте прибрати з багажника різні щітки та лопати для очищення снігу, які вам не стануть у нагоді влітку, а тільки займатимуть місце в машині. Також приберіть бруд та пил з килимків у багажнику.

Перевірити наявність усіх необхідних документів

Підготовка машини до весни також включає перевірку актуальності всіх документів. Це може бути страховка ОСЦПВ, поліс КАСКО, якщо ви його оформляєте, необхідність проходження техогляду тощо.

Здавалося б, як можна забути про ОСЦПВ, якщо це обов'язкове страхування, яке поліція може перевірити навіть дистанційно? Але ми знаємо, що за статистикою взимку користується автомобілем значно менша кількість водіїв. Тобто поки що сніг, ожеледиця та інші погодні умови створюють підвищену аварійну ситуацію, багато водіїв вважають за краще тимчасово відмовитися від їзди на своєму транспорті. Та повертаються за кермо, коли сходить сніг і стає тепліше.

Тому, якщо кілька місяців не користуватися машиною, то про те, що минув термін страховки ОСЦПВ забути легко. Тому рекомендуємо вам перевірити термін дії ОСЦПВ, та оформляти надалі страховку онлайн на нашому сайті Ukasko. Так ви і зможете вибрати надійну страховку зі знижкою, вибрати потрібну дату початку дії поліса, щоб не упустити вигідну ціну, а також коли ваш поліс ОСЦПВ підходитиме до кінця, менеджери Юкаско нагадають вам про необхідність оформити страховку. І так вам буде простіше, адже ви не забудете випадково про закінчення ОСЦПВ і не отримаєте штрафу за його відсутність!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати