Що таке страхове шахрайство

Зміст

  1. Причини страхового шахрайства
  2. Що таке шахрайство?
  3. Як розпізнати страхових шахраїв
  4. Шахрайство співробітників страхових компаній
  5. Шахрайство клієнтів
  6. Шахрайство з залученням третіх осіб
  7. Схеми страхового шахрайства
  8. Топ схем:

Причини страхового шахрайства

Не тільки власники страховок стають жертвами шахраїв. Зі страховим шахрайством також часто стикаються і страхові компанії. З чого можна зробити висновок, що страхове шахрайство дуже поширене і має в своєму арсеналі не одну схему обману.

Причини страхового шахрайства очевидні. І це - гроші. Просто в різних ситуаціях нажитися хочуть різні сторони. Є шахраї, які продають підроблені поліси та забирають собі гроші. Є клієнти, які хочуть отримати великі виплати та обманюють страхову компанію. І також є недобросовісні страхові компанії, які не можуть виконати свої зобов'язання, але при цьому не припиняють брати на себе нові зобов'язання та укладають нові договори страхування з клієнтами.

Але крім прибутку є ще одна причина страхового шахрайства. І пов'язана вона з тим, що багато клієнтів лояльно ставляться до шахрайства в страхуванні, бо просто не довіряють страховим компаніям. І спочатку ставляться до них насторожено. І якщо не отримують виплати, які передбачаються, то не подають до суду або не наполягають на відшкодуванні, а просто скаржаться друзям і знайомим, і наступного разу й зовсім можуть не оформляти поліс.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Що таке шахрайство?

Шахрайство можна визначити як навмисний обман або зловживання довірою інших людей з метою отримання будь-якої вигоди, як матеріальної, так і моральної. Якщо розглядати страхове шахрайство з боку покупки фальшивих полісів ОСЦПВ, то цікаво, що багато людей прекрасно розуміють, що їм пропонують підробку. І йдуть на це свідомо. Найчастіше для того, щоб заощадити.

Але також є й ті, хто не розуміє, що їм продають фальшивий поліс. Навіть більше, від страхового шахрайства можуть постраждати навіть ті, хто купили оригінальний поліс ОСЦПВ. Як? Якщо вони потрапляють у ДТП з вини водія з підробленими полісом ОСЦПВ. Тоді вони не зможуть отримати належну виплату прямим шляхом. Що робити, якщо у винуватця ДТП немає автоцивілки? Доведеться звертатися до суду або в МТСБУ.

Як розпізнати страхових шахраїв

Розглянемо випадки шахрайства з автострахуванням. Біля майданчиків техогляду, МРЕВ, місць постановки автомобілів на облік, автомобільних ринків та інших місць, де є велике скупчення власників транспортних засобів часто зустрічаються шахраї. Також сюди можна віднести жваві прикордонні ділянки.

Люди представляються страховим агентом і пропонують водієві купити поліс. Спонуканням до покупки зазвичай стає ціна або спеціальна пропозиція. Наприклад, зустрічаються шахраї безкоштовних послуг ОСЦПВ і КАСКО або варіант комплексного поліса, коли при покупці ОСЦПВ КАСКО йде в подарунок або продається за символічну ціну і навпаки.

При цьому страховки оформляються вручну на бланку. Бланки шахраї використовують підроблені, але при цьому яскраві та красиві, схожі на справжні, або реальні бланки збанкрутілих страхових, а також тих, що не мають ліцензій. Страховки, виписані на таких бланках, не мають ніякої юридичної сили.

Вас повинно насторожити:

  1. Звичайний папір бланка;
  2. Заповнення бланка вручну;
  3. Низька ціна;
  4. Неможливість агента підтвердити свої повноваження;
  5. Відмова агента показати ліцензію на даний вид страхування в документах або на сайті компанії;
  6. Комплексні поліси, що містять відразу кілька страховок тощо.

Для того, щоб не попастися на вудку шахраїв порівняйте ціни на поліс у різних страхових компаній за допомогою онлайн-калькулятора на агрегаторі Ukasko. Також ви можете перевірити ліцензію на сторінках компаній або уточнити у наших менеджерів про можливість оформити страховку. Але краще оформляйте поліс онлайн на нашому сайті без посередників. Електронний поліс дешевше, його неможливо підробити та ви не будете обмануті шахраями.

Шахрайство співробітників страхових компаній

Крім фальшивих полісів є ще один вид шахрайства, але дрібніший. Страхові агенти часто користуються незнанням клієнтів і за гроші продають їм те, що і так йде в комплекті з полісом або можна завантажити на сайті МТСБУ. Наприклад, бланки європротоколу або пам'ятку, як поводитися в разі ДТП.

До речі, про такий обман ми дізналися від одного з наших клієнтів, який запитав, де можна купити бланк європротоколу, і дуже здивувався, дізнавшись, що насправді це безкоштовна функція. Його страховий агент щороку продавав йому безкоштовний бланк, видаючи його за додаткову опцію.

Шахрайство клієнтів

Обманюють також і клієнти, які купують страховку. Серед найчастіших ситуацій можна виділити вказівку помилкових даних при оформленні страховки. Люди спеціально вказують менший об'єм двигуна при оформленні ОСЦПВ або не уточнюють, що автомобіль використовувався в таксі, бо ці дані збільшують вартість страховки. Також при оформленні КАСКО клієнти можуть промовчати про те, що машина була в ремонті, або оформляючи Зелену карту вказати неповний термін перебування за кордоном.

Потрібно Оформити КАСКО?

Допомога у виборі та оформленні поліса КАСКО

Підібрати

Шахрайство з залученням третіх осіб

Для отримання страхової виплати страхувальники можуть інсценувати аварію, або приховати її справжні причини. Наприклад, домовитися з інспектором, медиками або представниками правоохоронних органів. Також трапляються випадки, коли клієнт і страховий агент домовляються між собою і укладають страховий договір з неправильною датою початку, наприклад, вже минулою датою. І тоді страхова компанія буде змушена заплатити за ДТП, що сталася раніше.

Схеми страхового шахрайства

Підбиваючи підсумки, можна виділити такі найпоширеніші випадки страхового шахрайства.

Топ схем:

  • Продаж фальшивого поліса;
  • Інсценування страхового випадку;
  • Вказівка ​​помилкових даних в страховці;
  • Оформлення поліса "заднім числом";
  • Завищення ціни;
  • Продаж безкоштовних опцій.

Ми розуміємо, що нікому не хочеться купувати страховку дорого. Але, будь ласка, не варто вестися на брехню шахраїв. Заощаджуйте законним шляхом, не позбавляючи себе фінансового захисту, яку дає страховка. Вибирайте страховки онлайн на нашому сайті. Ми - безкоштовний агрегатор, і не беремо з клієнтів ніякої оплати або комісії за свої послуги, а натомість надаємо знижки.

Оформивши страховку онлайн на Ukasko.ua, ви економите до 25% від початкової ціни поліса. І захищаєте себе від страхового шахрайства. Поліс формується у внутрішній базі МТСБУ без залучення посередників. Тому його неможливо підробити.

Внесіть свої дані в онлайн-калькулятор і порівняйте пропозиції від різних страхових, після чого оформите вподобану страховку. Будь ласка, вносьте правдиві дані в поліс, щоб уникнути проблем з виплатами. Ну а якщо ви зробили помилку при оформленні страховку - нічого страшного! Просто зателефонуйте або напишіть в чат нашим менеджерам, і ми виправимо дані. Адже ми надаємо допомогу і підтримку нашим клієнтам на всіх етапах оформлення поліса!

Оформіть справжню страховку дешево прямо зараз!