Що робити, якщо у винуватця ДТП немає ОСЦПВ

Аварійність в Україні продовжує зростати, навіть попри карантин. Щодня в країні відбувається кілька сотень аварій. І значна частина аварій доводиться на водіїв, які не мають поліса автоцивілки.

Зміст

  1. Чому водії не оформляють ОСЦПВ
  2. Головні причини ДТП в Україні
  3. Що робити, якщо у винуватця аварії немає автоцивілки
  4. В яких випадках МТСБУ відшкодовує шкоду

Чому водії не оформляють ОСЦПВ

Хоча ОСЦПВ є обов'язковим автострахуванням, дуже велика кількість власників транспорту нехтують цією вимогою. Згідно з даними експертів, приблизно 10% водіїв не оформляють ОСЦПВ, або мають прострочений або підроблений страховий поліс. Тобто, кожна десята аварія відбувається без участі страхового поліса.

При цьому велика частина водіїв свідомо не оформляють ОСЦПВ, і лише невеликий відсоток автомобілістів потрапляє в мережі страхових шахраїв. Чому так відбувається?

  1. Бажання заощадити. На це штовхають різні причини: криза, втрата роботи, ситуація в країні тощо;
  2. Недовіра до страхувальника. Існує безліч негативних відгуків про роботу страхових компаній, затяжні та занижені виплати;
  3. Відсутність контролю. Поліція не перевіряє страхові поліси у кожного водія.

Ще одна причина, через яку водії не бажають оформляти автоцивілку - це негативне ставлення до поліса в цілому. Через те, що ОСЦПВ - це обов'язкове автострахування, деякі водії сприймають його як додаткове приховане оподаткування. А негативне враження про роботу страхових пов'язано з тим, що вони виплачують компенсацію постраждалим, а не своїм клієнтам. Тому не прагнуть справити найкраще враження.

Головні причини ДТП в Україні

За даними Патрульної поліції, торік в Україні сталося 160,6 тис аварій, в яких загинуло 3 454 людини. В основному аварійні ситуації виникали з вини водіїв: вони або перевищували швидкість, або порушували правила маневрування.

Найпоширенішими причинами аварій в ДТП називають 3 основні фактори:

  • 63% аварій відбувається через зіткнення транспортних засобів;
  • 15% займають наїзди на транспорт, що не рухається;
  • 12% аварій відбувається у зв'язку з наїздом на перешкоду.

Відбуваються аварії частіше за все через порушення правил дорожнього руху. Більш ніж половина смертельних ДТП пов'язані саме з перевищенням швидкості та порушенням правил маневрування. На другому місці стоять ДТП через водіння в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

У європейському рейтингу країн з найвищим відсотком смертності на дорогах України займає 6 місце. При цьому, є думка, що пов'язано це не стільки з плачевною ситуацією на дорогах, а з відсутністю культури водіння. Люди нехтують правилами безпеки, шоломами та екіпіровкою, не пристібають ремені, не встановлюють дитячі крісла. Багато поранених просто не встигають доїхати до лікарні через те, що їм вчасно не надана перша допомога.

У зв'язку з такою великою кількістю аварій на дорогах важливо страхувати не тільки своє майно, але і свою відповідальність, своєчасно оформляти ОСЦПВ і не економити на страхуванні. Вибирати найдешевший поліс ОСЦПВ має сенс, якщо ви вкрай рідко користуєтеся автомобілем, проживаєте в невеликому населеному пункті та не виїжджаєте за його межі.

Що робити, якщо у винуватця аварії немає автоцивілки

У разі аварії витрати потерпілої сторони оплачує страхова компанія винуватця ДТП. Але що робити, якщо у водія немає страхового поліса?

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Якщо у винного водія відсутнє страхування або поліс ОСЦПВ прострочений, то потрібно викликати поліцію. Після протоколювання аварії потерпілому необхідно звернутися в МТСБУ, Моторне транспортне страхове бюро України.

Поки очікуєте прибуття дорожньої поліції, намагайтесь максимально самостійно зафіксувати місце події. Сфотографуйте з різних ракурсів пошкодження, положення транспортних засобів, обставини навколо. Після прибуття поліції не підписуйте сліпо протокол. Уважно прочитайте його, приділіть увагу деталям. Протокол буде переданий до суду, тому не варто ставитися до нього недбало.

В яких випадках МТСБУ відшкодовує шкоду

Навіть якщо у винуватця ДТП відсутній поліс ОСЦПВ, потерпілий має право отримати відшкодування коштом МТСБУ. Для цього потрібно звернутися в МТСБУ з відповідною заявою та копіями необхідних документів. Це паспорт, код, страховий поліс, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, посвідчення водія.

МТСБУ виплатить відшкодування потерпілій стороні в тому випадку, якщо:

  • у потерпілого є чинний поліс ОСЦПВ;
  • суд визнав незастрахованого водія винним у ДТП;
  • винуватець аварії самовільно залишив місце пригоди;
  • винуватець ДТП має поліс ОСЦПВ від компанії, яка була визнана банкрутом або ліквідована;
  • автомобіль винуватця ДТП був викрадений у власника.

Не варто думати, що можна не оформляти страхування ОСЦПВ, адже МТСБУ все одно відшкодовує збиток. Після виплати потерпілому в аварії, МТСБУ зажадає з винної сторони грошове відшкодування. І станеться це за допомогою суду.

Тому не нехтуйте страховим полісом ОСЦПВ і не прирікайте себе на додаткові проблеми та витрати. Вчасно оформляйте поліс ОСЦПВ, вибирайте страхування за найнижчою ціною за допомогою платформи UKASKO.UA і забезпечте собі якісне та доступне страхування.