Чи Потрібна Автоцивілка При КАСКО

Багато водіїв обирають страхування просто тому що зобов'язані. Найчастіше саме новачки або водії без аварійного стажу ставляться досить безвідповідально до страхування. А ті, хто побував в ДТП або чув про аварії від друзів, усвідомлюють справжню цінність страхового поліса. І прагнуть не тільки обрати хороше страхування з максимальним покриттям, але й розширити її додатковим страхуванням. Або полісом КАСКО.

Зміст

  1. Що таке КАСКО і що таке ОСЦПВ
  2. Чим відрізняється ОСЦПВ від КАСКО
  3. Що краще: ОСЦПВ або КАСКО
  4. Чим скористатися при ДТП: КАСКО або ОСЦПВ

Що таке КАСКО і що таке ОСЦПВ

Часто автомобілісти плутають ці два поняття. Обираючи страхування для автомобіля важливо розуміти що таке ОСЦПВ і що з себе представляє поліс КАСКО, щоб не помилитися у виборі. Як же вибрати потрібне страхування для автомобіля?

Що таке страхування ОСЦПВ

ОСЦПВ - це обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності. Як зрозуміло з назви, даний страховий поліс є обов'язковим для кожного водія та їздити без нього не можна. За їзду без поліса ОСЦПВ передбачений штраф.

Що таке цивільно-правова відповідальність?

Давайте розберемося, що таке цивільно-правова відповідальність, яку страхує поліс ОСЦПВ. Якщо з вашої вини сталася аварія, а ви завдали шкоди майну або здоров'ю третьої сторони, то зобов'язані відшкодувати збитки. Це і є вашою відповідальністю на дорозі. Поліс ОСЦПВ дозволяє не відшкодовувати збитки самостійно, а перекласти виплати на вашу страхову компанію.

Що таке КАСКО

Страхування КАСКО - це поліс, який захищає ваш транспорт від різних пошкоджень. Сюди входять різноманітні ризики, наприклад, викрадення, злом, збиток у ДТП, навмисне нанесення шкоди автомобілю третіми особами або повне знищення транспортного засобу. Також КАСКО покриває пошкодження, завдані в разі техногенних або природних катастроф.

Чим відрізняється ОСЦПВ від КАСКО

Незважаючи на те, що люди часто плутають ОСЦПВ та КАСКО, або не розуміють, в чому різниця між цими видами страхування, відмінності все ж дуже істотні.

У чому відмінності ОСЦПВ і КАСКО:

  • ОСЦПВ - обов'язковий вид страхування, КАСКО - добровільний;
  • ОСЦПВ страхує вашу відповідальність перед третіми особами, а КАСКО захищає безпосередньо ваше майно;
  • ОСЦПВ відрізняється доступною ціною, в той час, як КАСКО в рази дорожче;
  • вартість поліса ОСЦПВ формується згідно з законодавчими нормами, ціну КАСКО визначає страхова компанія;
  • ліміт страхування. Ліміти за ОСЦПВ в 2020 році становлять 130 і 260 тис грн за шкоду, заподіяну майну й здоров'ю відповідно. Вони, як і ціна поліса, закріплені на законодавчому рівні. Страхові ліміти за КАСКО визначаються внаслідок оцінки транспортного засобу на момент укладання;
  • термін дії поліса ОСЦПВ становить 1 рік, а договір КАСКО можна укладати на будь-який термін.

Основна різниця між КАСКО та ОСЦПВ полягає в тому, що покриває страхування. Насправді це дві абсолютно протилежні різновиди страхування. Вони не доповнюють один одного. Поліс ОСЦПВ відшкодовує збитки потерпілим в аварії, якщо вона сталася з вашої вини. Поліс КАСКО оплачує ремонт вашого автомобіля незалежно від умов ДТП або поза ними.

Що краще: ОСЦПВ або КАСКО

Не можна однозначно сказати, що краще, КАСКО або автоцивілка. ОСЦПВ і КАСКО мають суттєві відмінності. І не замінюють один одного.

Вирішувати, чи потрібно вам ОСЦПВ не доведеться. Ви повинні його оформити. А оформлення КАСКО - це особистий вибір кожного водія. При виборі КАСКО потрібно пам'ятати, що ціна поліса безпосередньо залежить від страхової компанії. І, не дивлячись на досить високу ціну страхування, КАСКО покриває велику кількість ризиків і дозволяє заощадити значну суму.

Чим скористатися при ДТП: КАСКО або ОСЦПВ

Поліс ОСЦПВ зобов'язані оформляти всі водії наземного транспорту. Винятків з цього правила немає, крім велосипедистів. Це вимога Закону України, і, якщо ви цього не зробите, то не зможете їздити на власному авто або заплатите штраф. При чому, навіть якщо у вас є КАСКО, даний страховий поліс не врятує вас від сплати штрафу за відсутність ОСЦПВ.

Якщо страхового покриття ОСЦПВ недостатньо для покриття збитків, його не можна розширити за рахунок КАСКО. Щоб збільшити ліміт страхових виплат ви можете оформити ДЦВ (додаткове покриття). Тоді не доведеться оплачувати ремонт і лікування третіх осіб зі своєї кишені.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Страховим полісом КАСКО ви забезпечуєте збереження свого бюджету в разі пошкодження або знищення власного транспорту. Якщо ОСЦПВ працює більше на те, щоб забезпечити спокій іншим водіям на дорозі й вберегти вас від непередбачених витрат на ремонт чужого майна, то КАСКО - його повна протилежність. Поліс КАСКО покриває саме ваше майно. Тому ОСЦПВ і КАСКО не є взаємозамінними.

Оформлювати ОСЦПВ вам потрібно обов'язково, а КАСКО залишається на розсуд кожного водія. Найчастіше поліс КАСКО обирають жителі великих міст із жвавим трафіком, новачки, або власники дорогих машин. Схожа ситуація і з додатковим покриттям ОСЦПВ. Оформити страхування ви можете легко на нашому сайті UKASKO. Однак на дорогах стільки дорогих автомобілів, іномарок. А випадки ДТП, на жаль, перестали бути рідкістю й трапляються практично щодня в нашій країні. Тому куди розумніше й економніше буде оформити максимальне відшкодування за страхуванням, купувати поліси обдумано та заради захисту власного бюджету, а не просто тому, що зобов'язані, й обирати їх, виходячи не тільки з ціни та франшизи.