Що Таке "Зелена Картка": Автострахування в Україні?

Зміст

  1. Страховий поліс Зелена картка: що це в Україні?
  2. Які документи потрібні для оформлення Зеленої картки?
  3. Чи можна купити Зелену картку на кордоні?
  4. Скільки за часом оформляється Зелена картка
  5. Чи потрібна Зелена картка на причіп

Страховий поліс Зелена картка: що це в Україні?

Зелена картка - це міжнародна система страхування, яка дуже схожа за своєю дією на всім відомий поліс автоцивілки. Однак система страхування Зелена картка діє не в усьому світі, а лише в тих країнах, які підписали між собою відповідну угоду. У цьому списку не тільки Україна та її довколишні сусіди, а й держави Африки, Європи та Азії.

Всього наразі страхування Зелена картка діє у 48 країнах. Однак слід розуміти, що цей список може змінитися. Тільки зараз угоду про міжнародну систему страхування готуються підписати кілька країн. Тому перед тим, як вирушати в закордонну подорож на особистому транспорті, ознайомтеся з переліком необхідних для поїздки документів, і з тим, чи є серед них поліс Зеленої картки.

Які документи потрібні для оформлення Зеленої картки?

Зелену картку перевіряють у вас на кордоні співробітники прикордонної служби. Якщо у вас не буде чинної страховки, то у в'їзді в країну цілком можуть відмовити. Але навіть якщо вас пропустили з якоїсь причини без страховки, не варто сильно радіти. Краще слід бути дуже акуратними на дорогах, адже за відсутність страховки за кордоном передбачені величезні штрафи. Крім того, водія без Зеленої картки навіть можуть депортувати з країни.

Тому нехтувати оформленням Зеленої картки явно не варто. Тим більше, що її ціна досить доступна, а для оформлення не потрібно мати велику кількість документів. Оформляючи Зелену картку, вам знадобиться вказати інформацію про водія та транспортний засіб. Потрібно мати при собі техпаспорт, ідентифікаційний код і паспорт, водійські права.

Чи можна купити Зелену картку на кордоні?

Під'їжджаючи до кордону на узбіччях доріг стоять автомобілі та намети, в яких можна оформити страховку Зелена картка. Але чи варто це робити?

  1. Страховка на кордоні коштуватиме дорожче. Тут спрацьовує той фактор, що у клієнта немає виходу - йому потрібна страховка. Інакше прикордонники його просто не пропустять через кордон. Тому діватися нікуди - водій купить страховку по будь-якій ціні, яку йому скажуть. І недобросовісні продавці використовують це в своїх цілях, піднімаючи ціну Зеленої картки задля своєї вигоди.
  2. На кордоні вам легко можуть продати підробку. Якщо поїздка термінова або на кордоні черги, то водій навіть може не встигнути перевірити поліс, та й не завжди є для цього можливість. Деякі шахраї скуповують бланки збанкрутілих страхових компаній, і видають їх за чинні страховки. Тому щоб не попастися на махінації спекулянтів рекомендуємо оформляти Зелену картку тільки в надійних страхових компаніях.
  3. Іноді поліси Зеленої картки, оформлені на кордоні, забувають внести в загальний реєстр. Звичайно, це проблема набагато частіше зустрічалася раніше, коли поліси оформлялися вручну, однак і в наш час іноді може статися така помилка. Страховка, яку не внесено в базу, не матиме необхідної юридичної сили. І в разі аварії за кордоном водій залишиться без фінансової підтримки з боку страхової компанії.

Скільки за часом оформляється Зелена картка

Зелена картка оформлюється як фізичними, так і юридичними особами. Термін оформлення страховки безпосередньо залежить від тривалості поїздки, але є певні обмеження. Зелену картку можна оформити строком дії від 15 днів до 1 року. Навіть якщо ви будете перебувати за кордоном всього добу або кілька годин, все одно Зелена карта буде оформлена принаймні на 15 днів.

Зелена картка повинна діяти весь час перебування за кордоном, і захоплювати також день повернення в Україну. Це важливо, але також радимо трохи продовжити термін оформлення страховки. Адже в подорожі завжди може статися щось непередбачене.

Чи потрібна Зелена картка на причіп

Як і у випадку з полісом ОСЦПВ, питання оформлення страховки на причіп викликає багато суперечок. Чи потрібно оформляти Зелену картку на причіп?

Відповідь на це питання залежить від того, в яку саме країну ви їдете та які вимоги висуває законодавство тієї держави до страхування причепів. Якщо згідно із законом країни, в яку ви прямуєте, причепи підлягають обов'язковому страхуванню, то і Зелену картку оформляти обов'язково. Однак в більшості країн, які підписали між собою угоду про дію міжнародного страхування Зелена картка, для причепа потрібен окремий страховий поліс. Тому і наявність Зеленої картки для водіїв, що в'їжджають на їх територію, теж є обов'язковою.

Підібрати Зелену Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати