Як проходити техогляд в Україні

Зміст

  1. Законопроєкт про обов'язковий техогляд у 2022
  2. Які автомобілі підлягають техогляду
  3. Техогляд в Україні для легкових автомобілів
  4. Де проходити техогляд
  5. Скільки коштує техогляд
  6. Штраф за прострочення техогляду
  7. Кому не потрібно проходити техогляд

Законопроєкт про обов'язковий техогляд у 2022

Вже наступного року техогляд може стати обов'язковим всім автомобілів. Наразі уряд України займається впровадженням законопроєкту, спрямованого на те, щоби повернути обов'язковий техогляд. І запровадити його планується вже до вересня 2022 року. Тобто залишилося зовсім недовго.

Закон про обов'язковий техогляд передбачає, що всі транспортні засоби, що пересуваються загальними дорогами, повинні регулярно проходити техогляд. І легкові автомобілі зокрема. Скасовано техогляд раніше було тому, що в цій галузі виникло багато корупційних схем і талон ТО фактично перестав щось означати. Але досить великий відсоток аварій відбувається через технічну несправність автомобілів. Це й спричинило повернення обов'язкового техогляду в Україні.

Тому водіям потрібно знати, до чого готуватися, чи потрібно їм проходити обов'язковий техогляд в Україні або ж вони не потрапляють під потрібну категорію. Як це дізнатись?

Які автомобілі підлягають техогляду

Сьогодні техогляд мають проходити не всі транспортні засоби. Техогляд обов'язковий для:

  • Вантажівок. За вантажності до 3,5т і віком старше 2-х років проходити техогляд треба 1 раз на 2 роки, а при вантажності понад 3,5т незалежно від віку техогляд проводиться 1 раз на рік;
  • Автобусів. Техогляд 2 рази на рік;
  • Будь-яких легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку. Техогляд проходять 1 раз на 2 роки;
  • Причепів до легкових та вантажних авто, що використовуються для перевезення вантажів з метою отримання доходу. Техогляд 1 раз на 2 роки;
  • Таксі. Техогляд для таксі 1 раз на рік;
  • Пікапів, фургонів вантажно-пасажирських із вантажністю до 3,5т. та старше 2-х років (1 раз на 2 роки).

Будь-які автомобілі, які перевозять небезпечні вантажі, проходять техогляд двічі на рік.

Дизнатися про зміни першим!

Залиште контакти, щоб отримувати актуальні новини про техогляди та інші оновлення автосвіту

Перейти

Техогляд в Україні для легкових автомобілів

Наразі легкові автомобілі мають проходити техогляд, якщо вони підпадають під вимоги, описані вище. Надалі ж, згідно з новим законопроєктом, усі транспортні засоби підлягатимуть обов'язковому техогляду. І не лише легкові автомобілі, а й мопеди та мотоцикли. Легкові автомобілі повинні проходити техогляд через 4 роки після першої реєстрації. І далі - відповідно до вимог, що висуваються до їхньої категорії.

Автомобілі, які завезені в Україну з-за кордону, також підлягають обов'язковому техогляду, якщо вони не відповідають класу “Євро-4”.

Де проходити техогляд

Техогляд потрібно проходити лише на сертифікованих СТО. Сертифіковані центри офіційно займаються обслуговуванням автомобілів будь-яких категорій. Фахівці оглядають транспорт і після проведення всіх необхідних процедур видають сертифікат про проходження техогляду.

Сертифіковані центри для проходження техогляду можна знайти у кожному місті України. Але зараз, на етапі повернення обов'язкового техогляду, ситуація така, що центрів сертифікації менше, ніж потрібно для своєчасного техогляду. До запровадження техогляду для всіх транспортних засобів наявна ситуація має вирішитися. Але майте цю інформацію на увазі для того, щоб мати можливість своєчасно пройти техогляд без черг. Важливо, щоб СТО не просто давало сертифікат, а справді перевіряло транспорт на справність.

Скільки коштує техогляд

Вартість техогляду в Україні залежить від типу транспортного засобу. Наприклад, техогляд легкового авто коштуватиме близько 1000 грн, а для вантажних автомобілів – від 1500 грн. Ціни різні, але також багато залежить від компанії, в якій ви будете проходити техогляд. Тому радимо вам порівняти ціни на техогляд, заздалегідь зателефонувавши до сертифікованих центрів або знайшовши їх сайти, за аналогією з тим, як ви можете порівняти ОСЦПВ на нашому сайті. Так ви можете вибрати найвигідніший варіант.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Штраф за прострочення техогляду

Якщо не пройти техогляд вчасно, то чекайте на отримання штрафу. Який розмір штрафу за прострочений техогляд?

  • Штраф за прострочений техогляд – 3400 грн;
  • Повторне стягнення за прострочення техогляду – близько 17000 грн;
  • Порушення посадових осіб з техогляду – до 34000 грн.

Як бачите, штраф водій платить не один раз. Тобто навіть якщо водій отримав штраф за не пройдений вчасно техогляд, це не означає, що тепер він може його не проходити.

Зверніть увагу, що штраф передбачений тільки тим транспортним засобам, які підлягають обов'язковому техогляду. В іншому випадку штраф не передбачено.

Кому не потрібно проходити техогляд

Законом також передбачено, що є деякі категорії транспорту, які можуть не проходити техогляд. Це:

  • Транспортні засоби з максимальною швидкістю до 25 км/год;
  • Транспортні засоби, які не їздять дорогами загального користування;
  • Транспортні засоби з двигуном до 125 см куб або, якщо це електротранспорт, з потужністю до 4 кВт.

Автомобілі із салону, тобто які купили новими, в особистому користуванні проходять техогляд починаючи з 4-річного віку.

Обов'язковий техогляд в Україні запроваджується для того, щоб знизити кількість аварій, постраждалих та летальних наслідків при ДТП. Тому це дуже важливий момент щодо безпеки всіх учасників дорожнього руху. І нехтувати ним не потрібно.

Також не забувайте про ще одне зобов'язання водіїв. Про поліс ОСЦПВ. Це обов'язкове страхування відповідальності водіїв, без поліса якого заборонено їздити. Страховка ОСЦПВ відшкодовує збитки потерпілих в аварії, заощаджуючи кошти всіх учасників ДТП. Тому оформлюйте надійний поліс ОСЦПВ онлайн на нашій безкоштовній платформі Ukasko за найнижчою ціною!

Дизнатися про зміни першим!

Залиште контакти, щоб отримувати актуальні новини про техогляди та інші оновлення автосвіту

Перейти