Популярні питання про ОСЦПВ: все що потрібно знати про автоцивілку

Попри те, що ОСЦПВ було та залишається найпопулярнішим страховим продуктом не тільки в Україні, але й у багатьох країнах, навколо даного виду страхування не вщухають розмови. Здавалося б, якщо ОСЦПВ потрібно оформляти всім водіям, то й інформації про страхування має бути більш ніж достатньо. Однак на практиці навколо ОСЦПВ, або (як ще називають цей страховий поліс) автоцивілки, існує велика кількість міфів, спірних думок і неточностей. Тому в цій статті ми зібрали частину популярних питань, які турбують власників транспортних засобів. І відповіли на них розгорнуто й зрозуміло.

Зміст

  1. Що означає слово ОСЦПВ
  2. З якого року існує ОСЦПВ
  3. З якого року введено ОСЦПВ в Україні
  4. Чим регулюється ОСЦПВ
  5. Кому автоцивілка не потрібна
  6. Які існують знижки на ОСЦПВ
  7. За якими критеріями розраховується ОСЦПВ
  8. Який ліміт виплат за ОСЦПВ

Що означає слово ОСЦПВ

ОСЦПВ розшифровується як обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності. Що це означає? Поліс ОСЦПВ - це вид обов'язкового страхування. Він страхує відповідальність водія на дорозі перед іншими учасниками дорожнього руху. Якщо станеться аварія, то винувата сторона компенсує збитки, завдані потерпілій стороні, коштом свого страхового поліса. Тобто витрати покриває не він особисто, а його страхова компанія.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

З якого року існує ОСЦПВ

Вважається, що ОСЦПВ як вид страхування з'явився в 1920-х роках в Америці. У 1925 році, в Америці, штат Массачусетс, узаконили страхові поліси ОСЦПВ. Після цього ОСЦПВ отримало активне поширення як по Сполученим Штатам Америки, так й по всьому світу. У 1950-х роках ОСЦПВ стало дуже популярним в Європі. Однак є ще більш ранні згадки страхування автоцивільної відповідальності. У 1897 році був підписаний договір з власником наземного транспорту, Гилбертом Люмісом. У документі йшлося про виплату грошового відшкодування в разі, якщо з вини Люміса станеться аварія. У перекладі на сучасний курс валюти відшкодування становить приблизно 26 тис доларів.

З якого року введено ОСЦПВ в Україні

Під час всесвітнього буму на введення ОСЦПВ в середині минулого століття СРСР також розглядало законопроєкт про обов'язкове страхування відповідальності водіїв, але вирішило відмовитися від нього. У 1990-х рр дане питання знову піднялося на засіданнях уряду. У 2004 р в Україні вперше був прийнятий Закон про ОСЦПВ. Водіїв зобов'язали до 2005 р придбати страхові поліси ОСЦПВ і ввели перевірку документів і систему штрафів за недотримання вимог конституції.

Чим регулюється ОСЦПВ

ОСЦПВ регулюється законодавством України. Всі нововведення й зміни в обов'язкове страхування цивільної відповідальності вводяться на законодавчому рівні. Діяльність страхових компаній, що надають послугу даного страхування, а також процедури страхового регулювання та виплат регулює МТСБУ. Ця організація - Моторне транспортне страхове бюро України. Якщо страхова компанія знаходиться в процесі ліквідації або оголошення банкрутства, МТСБУ бере на себе зобов'язання по страховому відшкодуванню.

Кому автоцивілка не потрібна

Поліс ОСЦПВ зобов'язані оформляти всі власники наземного транспорту, крім велосипедистів. Якщо немає чинного поліса ОСЦПВ, то водія чекає штраф. Без ОСЦПВ ніхто не має права їздити на своєму транспорті. Однак раніше дійсно існував ряд водіїв, хто міг не оформляти ОСЦПВ. За них страхове відшкодування виплачувало МТСБУ. До них належали:

  • Пенсіонери;
  • Учасники бойових дій;
  • Дюди з інвалідністю;
  • Чорнобильці.

Але тепер дані категорії водіїв також зобов'язані оформляти ОСЦПВ, але мають істотні пільги на придбання полісу.

Які існують знижки на ОСЦПВ

Є кілька способів оформити ОСЦПВ зі знижкою.

  1. Електронний поліс ОСЦПВ. У формулу для розрахунку вартості електронного поліса ОСЦПВ закладено спеціальний коефіцієнт для придбання онлайн. Він знижує вартість полісу приблизно на 10% від загальної ціни страхування.
  2. Знижки до 50% на оформлення ОСЦПВ мають водії, які раніше мали право їздити без автоцивілки (пенсіонери, люди з обмеженими можливостями, учасники війни тощо)
  3. Бонус-малус - це коригувальний коефіцієнт в страхуванні. Розраховується на підставі того, чи були у водія раніше страхові випадки.
  4. Кешбек при оформленні ОСЦПВ на сайті UKASKO.UA. На більшість пропозицій від страхових компаній передбачено повернення частини коштів назад на картку. Побачити такі варіанти ОСЦПВ ви можете на сторінці вибору страхування. Пропозиція ОСЦПВ з кешбеком буде позначено відповідним прапорцем.

За якими критеріями розраховується ОСЦПВ

Поліс ОСЦПВ не має єдиної ціни. Для розрахунку вартості ОСЦПВ існує спеціальна формула. Вона складається з базового платежу, розмір якого встановлений законом, і різних коригувальних коефіцієнтів. Звідки беруться коефіцієнти?

На вартість ОСЦПВ впливають різні чинники, значення яких конвертується в величину коефіцієнта. Одними з основних є об'єм двигуна, тип транспортного засобу (автомобіль, мотоцикл, причіп тощо), місто реєстрації власника транспорту.

Який ліміт виплат за ОСЦПВ

На сьогодні, в першій половині 2020 р, страхові виплати за ОСЦПВ складають 130 й 260 тис грн за шкоду, заподіяну майну та здоров'ю відповідно. Страхові виплати також встановлюються законодавством. З кожною зміною закону про ОСЦПВ рівень страхового відшкодування зростає. До 2020 р сума виплат зросла в 5 разів, а до 2025-го їх планується поступово підвищити до рівня страхового відшкодування Євросоюзу, тобто в 80 разів.