Як зареєструвати автомобіль через ДІЮ

Зміст

  1. Які документи потрібні для реєстрації авто в ДІЄ

  2. Скільки коштує послуга з реєстрації машини у додатку ДІЯ

  3. Чи можуть відмовити в реєстрації транспортного засобу через ДІЮ

Які документи потрібні для реєстрації авто в ДІЄ

У нашій країні зробили величезний крок вперед всі сфери послуг і продажів. І багато в чому завдяки діджиталізації. І цей прогрес уже не похитнути. Сьогодні в Україні можна купити ОСЦПВ онлайн, оформити страховки різних видів за 5 хвилин просто з телефону, знайти практично будь-які послуги та товари в інтернеті, завжди мати при собі електронну версію документів і навіть зареєструвати авто просто за допомогою програми. І навіть воєнний стан не заважає українцям сповна використати всі можливості цифрового розвитку країни.

Йдеться про те, що восени 2022 року Кабмін вніс кілька пропозицій щодо змін у процедурі реєстрації автомобілів. І одна з них передбачає реєстрацію автомобілів онлайн у додатку “Дія”. Відповідна постанова про те, що відтепер у водіїв буде вибір, як перереєструвати транспортний засіб, онлайн або звернувшись до сервісного центру особисто, була прийнята 10 вересня 2022 року. І зміни планується втілити у життя вже до кінця цього року, у грудні.

На момент написання статті рішення Кабміну про реєстрацію автомобіля онлайн ще не набуло чинності. Тому чіткий алгоритм того, як саме відбуватиметься реєстрація авто в “Діє” до кінця невідома. Але поки що планується, що всі послуги цієї процедури будуть доступні онлайн, крім експертної оцінки. Її потрібно проводити особисто. У випадках, коли експертна оцінка транспортного засобу не є обов'язковою, реєстрацію авто можна буде провести повністю самостійно.

Попередньо, реєстрація автомобіля в “Дія” відбуватиметься таким чином:

  1. Укладання договору купівлі-продажу у додатку;

  2. Після чого договір та дані транспортного засобу з'являються в базі МВС та перевіряються;

  3. Якщо під час перевірки документів не виявлено жодних проблем, то техпаспорт в електронному вигляді з'являється у додатку водія.

Номерні знаки також можна змінити за бажанням або залишити вже наявні.

Скільки коштує послуга з реєстрації машини у додатку ДІЯ

Документи, отримані таким чином, тобто електронні свідоцтва про реєстрацію автомобіля, техпаспорт та права водія, мають повноцінну законну силу і можуть використовуватися без паперових аналогів. Так само якщо ви захочете купити ОСЦПВ онлайн на нашому сайті Ukasko, щоб заощадити та уникнути підроблених страхових полісів, вам не потрібно буде обов'язково роздруковувати страховку та возити з собою паперовий варіант. Достатньо буде цифрової версії поліса автоцивілки.

Ціна реєстрації автомобіля залежить від виду транспортного засобу та від того, скільки коштує авто. 2022 року вартість послуг з реєстрації автомобіля в Україні становить до 850 грн. Ця ціна формується із двох факторів:

  • Оплата послуг та бланка (512 грн);

  • Номерний знак (від 84 до 336 грн.).

Додатково можуть стягуватися комісії за банківські послуги, перекази та інші фінансові процедури. Їх розмір залежить від умов роботи кожного конкретного банку та способу, яким власник вирішить сплатити за реєстрацію транспортного засобу.

Якщо водій вперше реєструє автомобіль з-за кордону, то в такому випадку також передбачається оплата збору обов'язкового пенсійного страхування. Сума цієї виплати залежить від мінімальної зарплати та ціни самого транспортного засобу.

Чи можуть відмовити в реєстрації транспортного засобу через ДІЮ

Але реєстрація онлайн можлива лише для транспортних засобів, за які не потрібно сплачувати податок. Цей список містить:

  • мопеди;

  • мотоцикли;

  • легкові автомобілі.

Також законодавством України передбачено причини для відмови у реєстрації автомобіля чи іншого транспортного засобу. Це:

  1. Якщо транспортний засіб або його власник перебувають у розшуку;

  2. Якщо на транспорт або його власника накладено будь-які санкції, штрафи чи зобов'язання;

  3. Якщо дані під час реєстрації автомобіля вказані неправдиві чи помилкові;

  4. Якщо місце проживання власника не зареєстроване у реєстрі.

Саме для виявлення подібних обставин і надсилаються документи на обслуговування МВС. Важливо, що ці причини є приводом для відмови в реєстрації транспортного засобу не лише онлайн, а й під час особистого візиту до сервісного центру.

Реєстрація автомобіля у додатку “Дія” може з часом дозволити повністю відмовитися від бланків та бюрократії під час проведення цієї процедури. Це передбачає економію не тільки часу водіїв, а й їх грошей, оскільки у вартості реєстрації автомобіля одразу закладено витрати на бланки та іншу видаткову продукцію. Як і на проведення самої послуги спеціалістами. І в результаті зареєструвати автомобіль через “Дію” можна буде без особистої присутності всього за пару кліків, а займатиме вся процедура не більше декількох годин.

Майбутнє за діджиталізацією. І наш сервіс з оформлення страховок онлайн Ukasko успішно доводить це чудовою якістю обслуговування, зручністю вибору полісів та гарантією найнижчої ціни! Купити поліс ОСЦПВ онлайн тепер стало так само просто, як і подивитись стрічку в соцмережах. І не займає більш ніж 10-15 хвилин вашого часу. Переконайтеся самі у зручності та вигоді оформлення автоцивілки онлайн з платформою страхування Ukasko!