Правила Та Порядок Оформлення ОСЦПВ у 2020 Році

Як оформити автоцивілку в 2020 році

Після придбання нового автомобіля його власник зобов'язаний застрахувати свою цивільно-правову відповідальність. Це обов'язкова процедура придбання ОСЦПВ, за невиконання якої накладається штраф. На оформлення страхування ОСЦПВ законом передбачено триденний термін з дати оформлення угоди купівлі-продажу, але зазвичай страхування ОСЦПВ оформлюється в день покупки. Весь процес підготовки та підписання документів по ОСЦПВ не займає багато часу. Коли узгоджене страхування автоцивілки, водій може спокійно сідати за кермо, не побоюючись бути оштрафованим.

Необхідні документи для ОСЦПВ і страхування на автомобіль

Застрахувавши свою громадянську відповідальність, автовласник при попаданні в аварію має право на відшкодування збитків, пов'язаних з евакуацією та ремонтом транспортного засобу. Також поліс ОСЦПВ передбачає компенсацію витрат, що виникли в результаті нанесення шкоди здоров'ю після дорожньо-транспортної пригоди. Можливі ризики й умови виплат ОСЦПВ повинні бути докладно описані в тілі цього договору, а обов'язки сторін - чітко сформульовані, а також винесені окремим пунктом автоцивілки. Важливо, щоб страховик вказував фактори, що впливають на вартість автоцивілки, і мав прозору формулу формування ціни ОСЦПВ.

Перш ніж купити страхування ОСЦПВ і поставити під документом свій підпис, клієнт повинен уважно вивчити всі деталі автоцивілки й заздалегідь уточнити спірні питання. Це необхідно зробити, щоб уникнути неприємних сюрпризів, як, наприклад, відмова компанії страхування відшкодовувати певні збитки при настанні страхового випадку. Агент в свою чергу зобов'язаний проінформувати другу сторону про нюанси страхування ОСЦПВ, які гарантують виплати або знижують ймовірність компенсації.

Щоб оформити поліс ОСЦПВ традиційним способом, потрібно вибрати компанію страхування, зв'язатися з її найближчим офісом-представництвом, домовитися про візит та прийти в призначений час для підписання паперів. Необхідно мати наступний пакет документів :

  • Паспорт, що засвідчує особу власника автомобіля;
  • Бланк з індивідуальним номером платника податків;
  • Техпаспорт транспортного засобу;
  • Талон техогляду;
  • Свідоцтво про реєстрацію автомобіля;
  • Водійське посвідчення;
  • Генеральну довіреність, якщо необхідно придбати страховку ОСАЦВ, а транспорт зареєстрований на іншу фізичну особу.

Процедура оформлення автоцивілки юридичною особою практично не відрізняється від тієї, яку проходить приватна особа. Однак юрособам, які бажають придбати автоцивілку, до вищевказаного списку слід додати свідоцтво про держреєстрацію, довіреність на право представляти інтереси організації та печатку.

Процедура страхування автомобіля

Прийшовши в страхову компанію, щоб придбати поліс ОСЦПВ, необхідно написати заяву і заповнити бланк договору встановленого зразка. Це можна зробити як в надрукованому на комп'ютері, так в рукописному вигляді. Обидва варіанти допускаються чинним законодавством. Перевіривши дані поліса ОСЦПВ, слід оплатити послугу й поставити підпис у страхуванні.

Після проведення всієї процедури на руках у клієнта залишаються:

  • Оригінал страхування автоцивілки, підкріплений печаткою страхової компанії та підписом її представника. Також на бланку ОСЦПВ повинен бути серійний номер, а також спеціальний Держзнак встановленого зразка;
  • Поліс ОСЦПВ потрібно завжди брати з собою в поїздку, аналогічно до водійських прав;
  • Цей договір, у ньому прописані права та обов'язки сторін;
  • Європротокол, якщо він передбачений автоцивілкою ОСЦПВ;
  • Два примірника повідомлень про ДТП. Якщо протягом терміну дії автоцивілки ця кількість бланків буде використана, то в офісі страховика можна взяти додаткові;
  • Докладна пам'ятка-інструкція водієві, як правильно вести себе при настанні страхового випадку, щоб мати право на повну компенсацію витрат за допомогою ОСЦПВ;
  • Всі принесені з собою оригінали особистих документів;
  • Квитанції, що підтверджують автоцивілку ОСЦПВ і оплату інших послуг, якщо вони надавалися.

Автострахування онлайн

При оформленні страхової угоди ОСЦПВ потрібно звертати увагу на деякі нюанси, які свідчать про несумлінне ставленні страхової компанії до клієнтів. Якщо її співробітник просить продиктувати йому дані, а не переносить їх у контракт автоцивілки власноруч, то це говорить про некомпетентність працівника. Також варто задуматися про чесність страховика, якщо він для зниження ціни автострахування ОСЦПВ пропонує зменшити реальну потужність двигуна або підвищити стаж водіння.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Багато організацій, які страхують цивільно-правову відповідальність власників наземних транспортних засобів, пропонують укладати договір автоцивілки в режимі онлайн. Для цього немає потреби відвідувати офіс, а можна зареєструватися на сайті або в мобільному додатку, ввести особисту інформацію та дані автомобіля у встановленій формі. По закінченню заповнення полісу потрібно сплатити страхування ОСЦПВ за безготівковим розрахунком та отримати його електронну версію, яка має таку ж юридичну силу, як і паперова. Такий сервіс дуже зручний і дозволяє істотно заощадити час.