Як Отримати Виплату По ОСЦПВ?

Як отримати відшкодування по ОСЦПВ

Для будь-якого автомобіліста діючий поліс ОСЦПВ є обов'язковою умовою виїзду на дорогу. Якщо машина потрапить в аварію, договір страхування автоцивілки дозволить уникнути непередбачених витрат, заощадить час і гроші господареві авто. Щоб домогтися максимально можливого відшкодування збитку за допомогою ОСЦПВ, необхідно правильно діяти при ДТП. Розглянемо, як треба чинити в цій ситуації, що впливає на розмір відшкодування, хто і в які терміни виплачує покриття за страхуванням ОСЦПВ.

ОСЦПВ порядок виплати страхового відшкодування при ДТП

Суми, на які дає право страхування ОСЦПВ, обмежені лімітами. Вони різняться в залежності від виду пошкоджень:

  • Шкоди майну заповнюється в межах 130 тис. грн .;
  • Шкоду, завдану здоров'ю та життю, - 260 тис. грн.

Існує окрема категорія платежів ОСЦПВ - по європротоколу. Якщо учасники дорожньо-транспортної пригоди вибрали цю спрощену процедуру оформлення, то кінцева сума по виплаті автоцивілки, на яку вони можуть розраховувати - 50 тис. грн.

Компенсація витрат по аварії є обов'язком страхової компанії винної сторони. Якщо при визначенні збитків, виявляється, що вони нижчі за кінцеві значення, то ОСЦПВ відшкодовується розрахункова сума збитків. Витрати понад ліміти страхування автоцивілки не оплачуються.

Компенсації, пов'язані зі здоров'ям і життям, отримують всі постраждалі треті особи. Кошти на ремонт транспортного засобу виплачуються ОСЦПВ по кожному автомобілю, який потрапив в ДТП.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

При розрахунку ОСЦПВ не враховуються виплати, зроблені раніше в період дії поліса автоцивілки. Тобто кожна наступна дорожньо-транспортна пригода за власником поліса автоцивілки не знижує розмір відшкодування ОСЦПВ. Єдиний випадок, при якому вона зменшується, - участь в одному ДТП більше 5 машин.

Коли в інциденті винні дві сторони, страхування ОСЦПВ покривається двома компаніями-страховиками порівну.

Як розраховується відшкодування збитку при ДТП

Після того, як неприємна подія сталася, постає питання визначення збитків, яких зазнають його учасники. Це завдання виконує експерт. Зазвичай він представляє страховика або Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ).

Автотехнічна експертиза проводиться на підставі огляду транспорту. Висновок видається не пізніше, ніж через 10 днів з моменту звернення заявника-автовласника.

Розрахунок проводиться за методикою, затвердженою Міністерством юстиції України. При цьому враховуються ринкова вартість автомобіля, його знос, а також те, наскільки сильно він постраждав. Крім того, на остаточний розмір компенсації ОСЦПВ впливає кількість машин, які брали участь в інциденті. У розрахунок приймаються витрати на евакуацію з місця аварії та ремонтні роботи.

В Україні страхування ОСЦПВ має важливе правило: до завершення роботи експертів ремонтувати автомобіль не можна. В іншому випадку не слід розраховувати на те, що страхування компенсує витрати.

Страхування ОСЦПВ: виплати постраждалим

Постраждалим в аварії шкоду здоров'ю та життю, страхування автоцивілки відшкодовує втрати в такий спосіб.

  1. Будь-які медичні витрати підтверджуються документально. Страхування ОСЦПВ компенсуються витрати на транспортування, діагностику, лікування амбулаторно або в стаціонарі, реабілітацію.
  2. Якщо підтвердити витрати не виходить, ОСЦПВ компенсується 1/30 мінімальної заробітної плати.
  3. При тимчасової непрацездатності компенсується сума неодержаного доходу.
  4. За умови того, що людина стала інвалідом і втратила працездатність, то компенсація страхування становить від 12 до 36 мінімальних місячних зарплат, залежить вона від групи інвалідності.
  5. Якщо з причин аварії хтось помер протягом року, то його представники отримують суму, рівну 12-кратному розміру мінімальної місячної оплати праці.
  6. Законодавчо визначено, що протягом 90 днів збитки по автоцивілці повинні бути покриті. Якщо цей термін порушується, страхувальник має право піти за стягненням всього належного до суду.

Автоцивілка та отримання компенсації

Очевидний, але надзвичайно важливий крок, щоб отримати все, що належить за договором автострахування, - вчасно придбати поліс ОСЦПВ в паперовому або електронному вигляді. Через прострочені документи автоцивілки страховики часто відмовляють у відшкодуванні збитків. Це призводить до зайвої трати часу, сил і грошей. Щоб захистити себе від моральних і матеріальних витрат, не забувайте продовжувати автоцивілку.

З 2016 року, за умови відсутніх постраждавших в аварії, і в ній брало участь не більше 2 машин, можна звернутися за виплатою ОСЦПВ безпосередньо в свою страхову компанію. Для такого прямого врегулювання треба в 3-денний термін після автопригоди сповістити про нього страховика й інформувати про місцезнаходження транспорту. До заяви треба додати поліс автоцивілки ОСЦПВ, довідку дорожньої поліції, а також експертний висновок.

Якщо постраждали люди, або автомобілів-учасників більше 2, то треба йти в страхову фірму винуватця. Там все перевірять й виплатять покриття за договором ОСЦПВ. При цьому не забудьте повідомити про те, що трапилося свого страховика.