Що Передбачає Закон Про ОСЦПВ

Зміст

  1. Як і де з'явився закон про автоцивілку
  2. Коли був прийнятий закон України про ОСЦПВ
  3. Як змінювався закон України про страхування ОСЦПВ
  4. Обов'язкове автострахування онлайн в Україні

Напевно, кожен водій знає про те, що таке ОСЦПВ. Як мінімум, купуючи машину, людина вперше стикається з полісом страхування ОСЦПВ.

ОСЦПВ: що це таке?

ОСЦПВ - це обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності. Іншими словами, це страховий поліс. Він необхідний кожному водієві. Страхування ОСЦПВ також називають автоцивілкою. Вимога до наявності страхування ОСЦПВ закріплена на законодавчому рівні. У разі ДТП вас оштрафують за умови відсутності чинного полісу ОСЦПВ. Згідно із законом, не маючи при собі актуального страхування автоцивілки, ви не маєте права користуватися своїм транспортним засобом і виїжджати на ньому куди-небудь.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як і де з'явився закон про автоцивілку

Батьківщиною страхування автоцивільної відповідальності вважається Америка. Саме там був укладений перший договір страхування з власником наземного транспорту, Гилбертом Люміс. У 1897 році був виписаний страховий поліс в штаті Огайо компанією Travelers Insurance Company, яка до сих пір існує. Страхування передбачало виплату третім особам в разі аварії, спровокованої Люмісом. Відшкодування, в перерахунку на сучасну валюту, становило близько 26 тис доларів.

Зростання популярності автомобілів спровокувало й розвиток автострахування. В 1925 році, в Америці, штат Массачусетс, узаконили страхові поліси ОСЦПВ. Протягом десятиріччя, шляхом Массачусетсу пішли й інші штати, вводячи проект про обов'язкове страхування власників транспорту в свої закони.

Коли був прийнятий закон України про ОСЦПВ

Закон про ОСЦПВ в Україні вперше був прийнятий у 2004 році. Водіям дали час придбати необхідні страхові поліси, а перевірку й можливі штрафи для власників транспортних засобів ввели лише в 2005 році. Однак, незважаючи на те, що закон про ОСЦПВ діє вже багато років, досі частина водіїв не купує необхідне страхування. Чому так?

Нерідко водії сприймають страхування ОСЦПВ не як свій захист, а як додатковий спосіб оподаткування, який придумала держава. Необхідно розуміти, що перш за все, поліс ОСЦПВ - це захист вас і ваших заощаджень. Адже ремонт автомобіля, навіть старенького, не коштує дешево. Він завжди обійдеться в кругленьку суму. Навіть якщо ви акуратний водій, то все одно ніхто не застрахований від аварії. При дотриманні всіх правил дорожнього руху, можуть, наприклад, відмовити гальма або заклинити управління машиною. А платити за те, в чому особисто не винуваті, ще більш неприємно.

Деякі вважають, що поліс ОСЦПВ коштує дорого, а відшкодування страхування зовсім невелике. Давайте порівняємо. Середня вартість полісу ОСЦПВ по Україні становить приблизно 500 грн за даними МТСБУ (Моторного транспортного страхового бюро України). Це ціна поліса автоцивілки на рік. У разі, якщо ви не оформили поліс страхування ОСЦПВ, але потрапили в ДТП, доведеться заплатити штраф обсягом понад 800 грн. Окрім цього самостійно доведеться сплачувати не тільки ремонт власної автівки, але й шкоду здоров'ю, життю та майну всіх постраждалих в аварії. А це, як мінімум, п'ятизначна сума. Якщо ж у вас є чинний поліс ОСЦПВ, то виплати страхової компанії складають до 130 тис грн за шкоду майну, і до 260 тис грн за заподіяну шкоду життю та здоров'ю потерпілих. Тому набагато вигідніше одноразово сплатити ОСЦПВ, ніж виплачувати такі суми без полісу автоцивілки.

Буває також, що люди просто забувають оформити поліс ОСЦПВ. Якщо бажаєте убезпечити себе від подібного, скористайтеся нашим сайтом. При покупці автоцивілки ми автоматично нагадуємо нашим клієнтам про закінчення дії чинного полісу ОСЦПВ. Або ж ви можете просто залишити у нас на сайті запит про те, коли вам нагадати про продовження полісу автоцивілки.

Як змінювався закон України про страхування ОСЦПВ

Закон про ОСЦПВ в Україні не завжди був таким, яким ми бачимо його зараз. Насправді, з моменту його прийняття, закон зазнав безліч змін. Цікаво, але всі вони були спрямовані на захист інтересів водіїв.

З кожною поправкою закону про ОСЦПВ зростають ліміти страхових виплат. Раніше страхові компанії платили до 50 000 грн за шкоду майну, а за шкоду здоров'ю та життю до 100 000 грн. У 2021 році згідно із законом ці виплати складають до 130 000 та 260 000 грн відповідно. І це ще не все. До 2025 року за законом планується ще більше підвищення відшкодування по автоцивілці. Поступово Україна планує досягти стандартів виплат страхування Євросоюзу, які складають 20 млн грн за шкоду здоров'ю кожному потерпілому, і 16 млн за заподіяний збиток майну.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Однак розміри страхового захисту - це не єдині зміни в дії закону про ОСЦПВ. У лютому 2019 року законом визнані чинними електронні поліси автоцивілки. Це означає наступне.

  • ОСЦПВ можна оформити онлайн в будь-який час на нашому сайті;
  • Не потрібно приїжджати в офіс страхової компанії або банку;
  • Поліс ОСЦПВ, оформлений онлайн, дешевше паперового страхування;
  • Не потрібно роздруковувати поліс автоцивілки ОСЦПВ;
  • Автоцивілку можна зберігати в телефоні або на планшеті;
  • У разі аварії або перевірки ДТП поліс ОСЦПВ завжди у вас під рукою;
  • Електронний поліс ОСЦПВ неможливо забути вдома та отримати за це штраф;
  • Всі номери полісів заносяться в єдину базу;
  • Виключені можливості підробки полісу ОСЦПВ або шахрайства.

Таке нововведення дуже зручне і дозволяє економити свій час і гроші. Електронний поліс ОСЦПВ приблизно на 10% дешевше його паперового аналога, оформленого в відділенні страхової компанії. Таку ціну обумовлює один з коефіцієнтів, закладений державою в формулу розрахунку страхування ОСЦПВ.

Обов'язкове автострахування онлайн в Україні

Водій, перебуваючи за кермом, несе відповідальність за свої дії. Не має значення, оформлене у нього страхування, чи ні. Але з ОСЦПВ значно простіше розв'язувати конфліктні ситуації. Тому чому б не оформити ОСЦПВ на нашому сайті, особливо з урахуванням того, наскільки приємними є виплати і, в цілому, автоцивілка має тенденцію удосконалюватися саме задля урахування потреб водіїв.

Оформлення ОСЦПВ онлайн в Україні не потребує будь-яких тимчасових витрат або спеціального пакета документів. На нашому сайті потрібно внести дані свого автомобіля, номерний знак, марку і модель машини. Після обрати відповідний поліс страхування на сайті UKASKO із запропонованих варіантів ОСЦПВ від різних страхових компаній. Ви можете порівняти їх вартість, рейтинги, і вибрати найвигідніший саме для вас. Після цього потрібно заповнити дані про себе. Можно вказати дані паспорта, водійських прав або ID картки на вибір. І все. Після оплати страхування поліс ОСЦПВ миттєво приходить на вказану електронну пошту.

Повірте, не варто нехтувати своїм захистом і вимогами закону з метою заощадити кілька сотень гривень. Адже в разі аварії ви заплатите вдесятеро, а то і в сотні разів більше. Подбайте про себе та інших учасників дорожнього руху!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати