Чи можна погасити кредит достроково

Зміст

  1. Чи варто достроково погасити кредит

  2. Коли вигідно погасити кредит достроково

  3. Чи вигідно погасити достроково ануїтетний кредит

  4. Як правильно погасити достроково кредит

  5. Дострокове погашення мікропозики та погана кредитна історія

Чи варто достроково погасити кредит

Причиною оформлення кредиту стає нестача грошей. Тоді-то і звертаються люди в банки та мікрофінансові організації. Але коли приходить зарплата або премія, може виникнути бажання відразу закрити кредит, щоб не платити зайві відсотки. Але чи так це? Чи дійсно вигідно достроково виплачувати кредит?

Найчастіше кредитори не палають бажанням брати дострокові платежі для погашення кредиту, адже в такій ситуації вони втрачають частину прибутку. Тому якщо у вас з'явилася сума, якої вистачить на виплату боргу, не варто відразу ж нести її в банк або відділення МФО. Спочатку потрібно ознайомитися зі своїм кредитним договором.

Коли вигідно погасити кредит достроково

Для того, щоб не втрачати прибуток, багато кредиторів можуть включати в договір пункт про те, що дострокове погашення кредиту неможливо або тягне за собою виплату певної додаткової суми. Але згідно з українським законодавством штрафи за дострокове погашення кредиту заборонені. Якщо вам довелося сплатити неустойку за дострокове погашення кредиту, то ви можете стягнути її в судовому порядку.

Крім штрафу, договір може передбачати оплату за перерахунок кредиту в разі дострокового погашення. Часом такі санкції повністю перекреслюють вигоду від дострокової виплати кредиту. Тому, якщо ви шукаєте варіант кредиту з перспективою погашення позики раніше зазначеного терміну, то уважно читайте умови договору і потрібно консультуватися з менеджерами МФО щодо прихованих платежів або комісій за дострокове погашення.

Тому, щоб не постраждати від такого пункту в договорі, вибирайте кредит уважно, з вигідною ставкою і потрібними перевагами, скориставшись сервісом підбору фінансових пропозицій Ukasko.ua.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Чи вигідно погасити достроково ануїтетний кредит

Для початку розберімося, що таке ануїтет. Є дві схеми погашення кредиту:

  1. Класична. Це коли позичальник щомісяця гасить і тіло кредиту і відсотки, а відсотки нараховують на залишок позики.

  2. Ануїтетна. При такому кредиті відразу розраховується сума відсотків, які ви будете повинні виплатити, і поділяється на кількість передбачених кредитом платежів. Тоді кожен місяць позичальник платить одну і ту ж саму суму.

Як і при класичному кредиті, дострокове погашення ануїтетного кредиту призводить або до зменшення терміну кредитування, або до зниження суми щомісячного платежу. Просто ануїтетний кредит передбачає складніші розрахунки.

Достроковий платіж за ануїтетним кредитом може бути розподілений або на повне погашення відсотків, або на тіло кредиту, або порівну розподіляється на два платежі. Це залежить від вашого кредитного договору.

Схематично графік погашення ануїтетного кредиту виглядає так: перші місяці платіж складається з більшої суми відсотків і меншої тіла кредиту, в середині кредитного терміну ці показники зрівнюються, а до кінця, навпаки, збільшується виплата за частину тіла кредиту і зменшується за відсотки.

Дострокове погашення ануїтетного кредиту не завжди є вигідним. Часто позичальники хочуть зменшити фінансове навантаження на наступні місяці шляхом часткового дострокового погашення. Але в такому разі ці гроші підуть на виплату останніх за графіком платежів. А щомісячні платежі залишаться такими ж. Тому має сенс тільки повне дострокове погашення ануїтетного кредиту, якщо це передбачено кредитним договором.

Ануїтет вигідно достроково погасити в перші ж місяці використання кредиту. Адже майже всі відсотки ви сплачуєте фактично в першій половині дії кредитного договору. Дострокове погашення ануїтетного кредиту за кілька місяців до його закінчення не має особливої ​​фінансової вигоди.

Як правильно погасити достроково кредит

Способи погашення позики також вказані в кредитному договорі або на сайті кредитора. Зазвичай кредит можна погасити готівкою, якщо у вашому місті є офіс банку або відділення необхідної МФО, або переказати гроші на рахунок організації зручним способом.

Крім внесення грошей в рахунок погашення кредиту потрібно також дотримуватися ряду правил.

  • Домовтеся з банком або МФО про дострокове погашення кредиту до зарахування коштів. Вони повинні перерахувати вам кредит або підготувати відповідні папери.

  • При частковому погашенні боргу в першу чергу закривайте тіло кредиту, адже саме на його залишок нараховуються відсотки.

  • Після погашення кредиту зверніться на гарячу лінію кредиторів і попросіть уточнити ситуацію за вашою заборгованістю, щоб уникнути можливих непорозумінь. По можливості отримайте довідку про відсутність заборгованостей.

Дострокове погашення мікропозики та погана кредитна історія

Якщо ж у кредитора погана кредитна історія, то найчастіше радять не закривати кредит достроково. Це робиться для того, щоб була видна платоспроможність і дисциплінованість клієнта. Нехай у вашій кредитній історії відобразиться те, що ви здатні систематично вносити необхідну суму і заборгованості по кредитах залишилися в минулому.

Для того, щоб при погашенні кредиту не виникало ніяких непередбачених ситуацій або сума кредиту не стала занадто великою, рекомендуємо вам вибирати слушний варіант кредиту за допомогою нашого агрегатора цін Ukasko.ua. Так ви зможете отримати необхідну інформацію про кредит ще до його оформлення та порівняти різні відсоткові ставки, щоб вибрати найвигідніший варіант.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати