Як сплатити кредит, якщо немає грошей?

Зміст

  1. Чим ризикує людина, яка не платить кредит
  2. Що робити, якщо нема чим платити кредит
  3. Як виплатити кредит боржникам
  4. Реструктуризація кредиту
  5. Рефінансування кредиту
  6. Перекредитування для сплати боргу

Чим ризикує людина, яка не платить кредит

Коли людина бере кредит, то в більшості випадків вона приблизно уявляє, як буде виплачувати борг. Але в житті трапляються різні неприємності. І навіть той, хто щомісяця з легкістю вносив обов'язковий платіж по кредиту може опинитися в списку ненадійних позичальників. Чим це небезпечно?

Насправді, чим гірше економічне становище в країні, тим більше людей опиняються в ситуації з простроченими платежами. Тому не варто соромитися цього та уникати спілкування з кредиторами. Пропадати та ховатися від банків і мікрофінансових організацій - це не варіант. Якщо ви зробите так, це не допоможе вам вирішити проблеми з кредитом. Кредитори ніколи не забувають про своїх позичальників і не вибачають борги. Тому якщо ви не будете відповідати на дзвінки й ігнорувати кредитні листи та повідомлення, то це тільки прискорить застосування штрафних санкцій.

Що буде, якщо не платити кредит? Люди, які мають прострочення по кредитах або незакриті позики, псують собі кредитну історію як мінімум. Зіпсована кредитна історія впливає на подальше оформлення кредитів, на можливість оренди житла та машини, відкриття власного бізнесу і навіть на працевлаштування.

Крім зіпсованої кредитної історії на неплатників кредитів заводяться судові справи. А результат таких санкцій може бути різним, залежно від ситуації. Хтось може навіть не знати про те, що на його ім'я подано позов або заведено справу в Державній виконавчій комісії. А у когось відбирають майно в рахунок сплати боргу, вносять в чорний список для виїзду за кордон тощо.

Що робити, якщо нема чим платити кредит

В першу чергу, не вдавайте, що кредиту просто не існує. Ситуацію з грошима це не вирішить. Кредитори не забувають про своїх боржників і не списують борги просто так. Якщо ви не будете відповідати на дзвінки кредиторів, то можете тільки погіршити ситуацію. А борг за кредитом буде зростати. Тому таким чином діяти точно не варто.

Не піддавайтеся паніці, якщо розумієте, що у вас немає грошей на сплату боргу. Це не настільки страшна ситуація, як здається. Адже гроші завжди можна заробити або відкласти. Тому зберігайте спокій і підходьте обдумано до вирішення проблеми. Адже якщо діяти зопалу, то можна тільки прискорити потрапляння у боргову яму.

Як тільки ви зрозуміли, що ситуація з грошима стає напруженою, зверніться до своїх кредиторів. Поясніть ситуацію. Якщо ж у вас короткострокові фінансові проблеми, та ви знаєте, що через тиждень-два точно будете мати потрібну суму, то тоді однозначно потрібно звернутися до менеджерів фінансової організації та попросити про відстрочку платежу.

Також ситуації допоможе, якщо у вас є докази того, що ви стали неплатоспроможними: довідка з роботи, повідомлення про звільнення, документи про народження дитини або смерть партнера, якщо у вас був спільний борг. Загалом все, що може підтвердити ваше фінансове становище. Тоді ви можете попросити кредитора переглянути ваш договір.

Найчастіше співробітники банків і мікрофінансових організацій йдуть назустріч сумлінним позичальникам і можуть допомогти вирішити ситуацію. Набагато краще досягти згоди з ними, ніж у паніці звертатися за допомогою в різні компанії-антиколектори. Найчастіше це звичайні шахраї, які обіцяють шляхом лазівок в юридичних формулюваннях домогтися скасування боргу за кредитом. Тому ви можете сподіватися за допомогою антиколекторів вирішити питання з кредитом, але по факту заплатите шахраям, але борг нікуди не дінеться. Тому дійте обдумано.

Як виплатити кредит боржникам

Де знайти гроші на виплату кредиту? Не намагайтеся оформити кредит в іншому банку. Як правило, це тільки погіршує становище. Адже боргів і відсотків, що нараховуються за ними, стане тільки більше. До того ж новий банк також перевірить вашу кредитну історію і дізнається про незакритий кредит. Борг можна рефінансувати. Але про це трохи пізніше.

Якщо причини несплати боргу - це втрата роботи або недолік грошових коштів, то в першу чергу потрібно вирішити цю проблему. Не опускайте руки та постарайтеся не влазити в нові борги. По можливості зверніться до родичів. Якщо ж ви не можете накопичити або позичити у сім'ї, то спробуйте звернутися до кредиторів.

Реструктуризація кредиту

Якщо ви справно платили банку за кредитом, але тимчасово не можете вносити гроші, то можете попросити про реструктуризацію кредиту. Реструктуризація кредиту - це зміна графіка та умов погашення позики. Реструктуризація може мати різний вигляд. Це можуть бути кредитні канікули, тимчасове зупинення нарахування відсотків на тіло кредиту, погашення тільки тіла кредиту, зниження відсоткової ставки або збільшення терміну кредитного договору.

У деяких ситуаціях реструктуризація боргу дозволяє врятувати ситуацію та виплатити кредит поступово і без критичних наслідків. Наприклад, без втрати заставного майна або без судового процесу.

Рефінансування кредиту

Ви також можете безпосередньо звернутися в інший банк для рефінансування кредиту. Рефінансування кредиту - це оформлення позики в банку з метою погашення попереднього кредиту. Ця мета вказується при оформленні позики. Тобто ви фактично звертаєтеся в банк з проханням перекредитувати вас на більш вигідних умовах.

Рефінансування кредиту можна розглянути на випадок, якщо умови реструктуризації боргу вам не підходять.

Перекредитування для сплати боргу

Але не варто просто сліпо оформляти новий кредит і радіти своїй удачі. Ми не радимо вам перекривати наявний кредит новими позиками в банку. Як мінімум, шанси отримати його і до того ж під вигідний відсоток практично дорівнюють нулю. Оформляти кредит для того, щоб заплатити за поточною позикою має сенс тільки в тому випадку, якщо умови нового кредиту більш вигідні. Але пам'ятайте, що рефінансування не вирішить проблему, а тільки тимчасово дозволить полегшити питання з виплатами. Борг нікуди не дінеться і його все одно доведеться погашати.

Якщо ж у вас вже буквально в наступному місяці з'являться гроші, але внести щомісячний платіж потрібно найближчим часом, то є відмінний спосіб вирішити проблему без фінансових і моральних втрат. Ви можете перевести кредит не в банку, а в мікрофінансовій організації. Не варто лякатися такої пропозиції, адже для короткострокової позики МФО є більш вигідним варіантом, ніж банк.

Банки неохоче кредитують на короткий термін. Їм це не вигідно, тому вони або відмовляють у кредиті, або призначають високу відсоткову ставку. Для короткострокових позик краще підходять мікрофінансові організації, особливо, якщо це ваша перша мікропозика.

Досить велика кількість МФО пропонують новим клієнтам кредит під 0% або під мінімальний відсоток. Переплата за таким кредитом складе буквально пару гривень і дозволить вирішити тимчасові фінансові труднощі. Ви можете підібрати мікропозику під 0% на нашому сайті. Ми не кредитуємо, а лише надаємо інформацію про кредитні пропозиції від різних мікрофінансових організацій. Якщо ж вас зацікавить якась пропозиція, то ви можете відразу перейти на сайт МФО та оформити відповідний кредит.

І пам'ятайте, що гроші не люблять метушні. Усвідомлено та з розумом підходьте до фінансових питань і завжди порівнюйте кредити, депозити, умови розстрочки тощо. Фінансова грамотність дозволить вам не опинитися в жалюгідному становищі. А Ukasko.ua завжди допоможе вам заощадити свої гроші та знайти більш вигідну пропозицію.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати