Шахрайство при КАСКО

Зміст

  1. Як розпізнати страхових шахраїв
  2. Основні напрямки шахрайських дій
  3. Махінації під час оформлення договору
  4. Як уникнути шахрайства?
  5. Як протидіяти нечесному продавцю

Як розпізнати страхових шахраїв

У страхуванні досить багато шахраїв. Але найбільше їх саме в автострахування. Тут дуже велике поле діяльності шахраїв. Страхові компанії пропонують різні поліси, з додатковими продуктами до них, багато страховок все ще виписуються вручну, а люди не дуже активно розуміються на питаннях страхування. Та ще й понад це, багато хто зовсім не знає, навіщо їм потрібна страховка та якою вона має бути.

Статистика страхового шахрайства у сфері автострахування західних країн становить 5-10%. Українські аналітики такої статистики не складали, але, за попередніми даними, від 5% до 15% усіх полісів страхування транспортних засобів є підробленими.

Спочатку здається, що процент невеликий. Але тепер усвідомте, що щорічно в Україні продається майже 10 млн. полісів ОСЦПВ. Тобто щонайменше 500 000 полісів ОСЦПВ є підробленими. І це тільки ОСЦПВ, без урахування полісів ДЦВ, КАСКО, Зеленої карти та інших видів автострахування. Уявляєте, скільки грошей йде шахраям і скільки людей страждають від їхніх дій?

Тому ми, на нашому безкоштовному агрегаторі Ukasko, допомагаємо оформляти не тільки поліси, доступні в електронному вигляді, але й страховки, які можна оформити лише оффлайн. Наприклад, КАСКО. Ми підбираємо найвигідніший поліс для клієнта в акредитованій страховій компанії, надійній, з актуальною ліцензією. Тож наші клієнти економлять свій час і гроші, і захищені від шахраїв!

У шахраїв в арсеналі багато різних схем, як обдурити людину. І про них ми поговоримо далі. Та хочемо вам порадити користуватися нашими послугами, щоб уникнути неприємних сюрпризів із страховиками.

Потрібно Оформити КАСКО?

Допомога у виборі та оформленні поліса КАСКО

Підібрати

Основні напрямки шахрайських дій

У страхуванні шахраї працюють в обидві сторони. Є ті, хто обманюють страхові компанії, а є інші, від дій яких страждають страхові клієнти. Як можуть діяти страхові шахраї?

Махінації під час оформлення договору

  •    Продаж фальшивих полісів з рук

Дуже часто шахраї продають фальшиві поліси. Це можуть бути надруковані самостійно підроблені бланки, або поліси страхових компаній, які збанкрутували або втратили ліцензію на даний вид страхування. Тобто за фактом страхова компанія може ще існувати на момент продажу підробленого поліса ОСЦПВ, але не мати ліцензії на автострахування, а займатися іншими видами страхування. Такі страховки не мають жодної сили, і за фактом шахраї просто забирають гроші собі. Найчастіше фальшиві поліси шахраї продають у місцях скупчення великої кількості водіїв, пропонуючи страховки за меншою ціною, ніж у страхових компаній. Це й підкуповує довірливих людей.

  •    Шахрайство в інтернеті

Електронні страховки підробити зараз неможливо. Наприклад, ОСЦПВ. Номер електронного поліса формується та зберігається відразу в єдиній базі. Але шахраї знайшли лазівку. І створюють сайти-одноденки або підставні сторінки для оплати, на які ведуть своїх клієнтів. І це працює навіть із КАСКО. Шахрай може представитися страховим агентом, оглянути машину, домовитися із страхувальником і, нібито задля економії його часу, дають посилання на оплату страховки. Клієнт переходить на сайт, оформлений у стилі однієї із страхових компаній, і оплачує страховку просто на прив'язану карту шахраїв, думаючи, що купив оригінальний поліс. До речі, така схема шахрайства поширена не лише у страхуванні. Аналогічно дурять і покупців різних магазинів, і користувачів ресурсів оголошення, різних майданчиків продажу та ін.

  •    Допомога псевдо-юристів

Тут також шахрайство може бути спрямоване як у бік страхової компанії, так і проти прав їх клієнтів. Це може бути заниження страхової суми або імітація ведення страхової справи. Псевдо-юристи також можуть знаходити клієнтів серед людей, незадоволених рішенням страхової компанії, і обіцяти їм розгляд справи на їхню користь, таким чином просто витягаючи з них гроші ні за що.

  •    Підробка даних у полісі

Ця схема працює зазвичай у дві сторони. Клієнт може сам підробити дані в полісі, свідомо вказавши неправдиву інформацію, щоб знизити ціну страховки, або не вказати пошкодження. А також такий варіант може запропонувати страховий агент. Йому все одно, свою комісію він отримає, а от подібний страховий поліс може не вважатися дійсним. Як і можуть відмовити у страховій виплаті.

  •    Пропозиції «заробити» на полісі

Ще один поширений вид страхового шахрайства - це оформлення страховки заднім числом, щоб вона покрила пошкодження, що вже є. Також часто водії хочуть замінити деталі на нові коштами страхової компанії, або замовчують про несправності при оформленні поліса, або ж свідомо псують свій автомобіль, щоб витрати покривала страховка. Також сюди можна віднести підлаштовані ДТП. Є ще варіант, коли водій страхує автомобіль у двох страхових компаніях, щоб отримати подвійну виплату за страхового випадку.

Але не слід забувати, що всі випадки страхового шахрайства є прямим порушенням законодавства. І за це передбачено покарання.

Як уникнути шахрайства?

Підійдіть до вибору страховки з усією відповідальністю. Не важливо, яка саме ця страховка, ОСЦПВ, КАСКО тощо. Це ваші гроші, ваша захищеність, ваш документ. І ви не повинні потурати шахраям або ставитися до покупки поліса абияк.

Не довіряйте сліпо незнайомцям. Перевірте і страхову компанію, і самого агента, дізнайтеся про інформацію про компанію, перегляньте фінзвітність, і взагалі які варіанти поліса пропонує страхова компанія, від якої працює агент. Можливо, таких страховок у них і зовсім немає, а поліс є зовсім не тим, що вам потрібно. Зустрічаються різні сценарії шахрайства. І будьте уважні, вибираючи страховку. Довіряйте лише перевіреним надійним страховикам та ресурсам!

Потрібно Оформити КАСКО?

Допомога у виборі та оформленні поліса КАСКО

Підібрати

Як протидіяти нечесному продавцю

Як правило, тільки від уважності та усвідомленості водія залежить те, що можна протиставити шахраям. Тому намагайтеся не просто купувати страховку, тому що треба, а вдаватися у всі фінансові та законні питання, щоб бути підкованими в них і не потрапляти на хитрощі шахраїв. Для цього ми і ведемо наш корпоративний блог Ukasko, щоб люди розумілися на страхуванні та на тому, що для них краще та вигідніше.

Якщо ж ви зіткнулися з агентом, який викликав у вас підозри, і ви не хочете бути ошуканими шахраєм, то:

  1. Спочатку переконайтеся в тому, що людина насправді є страховим агентом. Якщо він представляється співробітником якоїсь відомої страхової компанії, то зателефонуйте туди, дізнайтеся, чи в них такий представник, і взагалі, попросіть їх перевірити його розрахунки чи поліс, який він вам пропонує.

  2. Якщо ж ви не чули раніше про таку страхову компанію, то, як мінімум, знайдіть її сайт. Переконайтеся, що це не підставна компанія-одноденка. Що ця СК має рейтинги, опубліковані незалежними оцінювачами, що про неї є інформація в МТСБУ, що вона насправді існує і що вони мають відповідні ліцензії.

  3. Перед підписанням страхового договору уважно прочитайте його, перевірте заповненість усіх граф та пунктів, жоден з них не повинен бути порожнім. Також порівняйте відповідність страхового бланка із законодавчо затвердженим продавцем.

  4. Не платіть за посиланням, яке скине вам людина, не підтвердивши те, що він справді є страховим агентом. Запитайте про альтернативні способи оплати, наприклад, у відділенні страхової компанії.

Не користуйтеся послугами сумнівних невідомих агентів, щоб не стати жертвою шахраїв. Якщо вам потрібна допомога в оформленні КАСКО, допомога у виборі страховки, її розрахунку або порівнянні страхових пропозицій, то звертайтеся за допомогою до наших менеджерів. Вони абсолютно безкоштовно підберуть найкращі пропозиції за вашою заявкою та допоможуть вам оформити вигідний варіант КАСКО!

Потрібно Оформити КАСКО?

Допомога у виборі та оформленні поліса КАСКО

Підібрати