Що буде, якщо не віддавати мікропозику в Україні

Зміст

  1. Які наслідки можуть бути, якщо не платити кредит
  2. Як МФО повертає собі гроші?
  3. Як поводиться кредитор і чому
  4. Законодавством України забороняється мікрофінансовим організаціям:
  5. Як за законом не платити кредит?
  6. Чим позичальникові можуть допомогти юридичні компанії
  7. Що робити, якщо погрожують колектори з мікропозик
  8. Як списати борги по мікропозикам
  9. В яких випадках МФО може пробачити борг

Які наслідки можуть бути, якщо не платити кредит

Оформляючи мікрокредит, людина сподівається поправити своє фінансове становище. Але життєві обставини можуть вносити свої корективи, та трапляється так, що віддати борг просто не виходить. Що ж тоді робити?

Навколо МФО і мікропозик ходить безліч чуток. Хтось впевнений в тому, що кредит взагалі можна не повертати, набирає багато кредитів, вірячи незрозуміло чому, і як наслідок, виявляється в борговій ямі та шукає спосіб, як не платити кредит. Інші люди навпаки, надмірно побоюються брати кредит і не оформляють мікропозики, навіть коли потрібні гроші. Через проблеми тих, хто безвідповідально ставиться до власних боргів МФО й оточує погана слава. Їх бояться через дзвінки та колекторів. Але насправді все залежить від людини та того, який вона обере кредит.

Якщо оформити кредит там, де ви побачите рекламу і вивіску, відразу ж, не порівнявши різні варіанти мікропозик, то можна отримати абсолютно невигідні умови кредитування. Тому ми радимо вам не поспішати, а вибрати гарну кредитну пропозицію.

 

І зробити це швидко ви можете на нашому сайті, на безкоштовному агрегаторі Ukasko. Розрахуйте суму кредиту за допомогою онлайн-калькулятора, і ви побачите всі доступні варіанти мікропозики протягом 1 хвилини!

Виберіть вигідний кредит на карту, з низькими відсотками, або взагалі під 0%, який зможете з легкістю погасити, не завдавши шкоди своїм фінансам.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як МФО повертає собі гроші?

Якщо позичальник не може виплатити кредит, то МФО починає багаторазово нагадувати боржнику про це. З огляду на те, що згідно із законодавством, після закінчення терміну кредитного договору забороняється нараховувати відсотки та застосовувати штрафні санкції, для його продовження, боржникам пропонується пролонгація кредиту.

Іноді пролонгація дійсно допомагає врятувати ситуацію. Але найчастіше гроші у боржника не з'являються, і борг зростає. МФО наполегливо нагадує йому про це, здійснюючи часті дзвінки. Причому не тільки йому, але і його родичам, начальству тощо. У кожної МФО є відділ, який займається спілкуванням з боржниками. Також борг можуть продати колекторам.

При накопиченні великих відсотків МФО може подати в суд. Ще широко використовується виконавчий напис нотаріуса і арешт рахунків боржника.

Як поводиться кредитор і чому

Більшість боржників побоюється радикальних дій з боку МФО. І дійсно, кілька років тому можна було зіткнутися з різними проявами агресії з боку колекторів. Крім дзвінків з погрозами, вони займалися свавіллям, приїжджаючи додому до боржників, зустрічаючи їх у роботи, поширювали наклеп і могли навіть погрожувати фізичною розправою.

Але важливо розуміти, що це незаконно. Особливо після внесення останніх змін до законодавства. Новий закон істотно обмежує можливості МФО і чітко визначає, що можна, а що не можна колекторам і службовцям мікрофінансових компаній, які працюють з боржниками.

Тому, якщо у вас є борг перед МФО, то ви повинні знати, які дії колекторів є неправомірними.

Законодавством України забороняється мікрофінансовим організаціям:
  • Змінювати процентну ставку за кредитом, порядок її нарахування та виплати відсотків в несприятливу для клієнта сторону;
  • Безмежно нараховувати відсотки та штрафи;
  • Вимагати борг, якщо він вже уступлений або проданий третій особі;
  • Працювати без ліцензії;
  • Не повідомляти розмір процентної ставки клієнту;
  • Нараховувати відсотки після закінчення кредитного договору;
  • Видавати кредит без згоди позичальника на доступ і використання інформації щодо його кредитної історії;
  • Впливати на боржника будь-яким чином, крім телефонних дзвінків.

Тобто, МФО не має законних підстав влаштовувати боржнику цькування в інтернеті, погрожувати розправою, травмувати людей, завдавати їм будь-якої фізичної шкоди.

Як за законом не платити кредит?

Неможливо взяти гроші в борг, підписати кредитний договір і не повернути їх. Хоча багато людей так і хочуть. Вони набирають необмежену кількість і не планують їх повертати. Так працює і фінансова неграмотність людей, і їх безвідповідальність. Але так не можна. Взявши кредит, його доведеться повернути. А в якій формі та після яких подій - це вже інше питання. Тому краще не ризикуйте відразу ж, на першому етапі, вибираючи кредит онлайн. І вибирайте з розумом, порівнюючи ставки та умови.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Чим позичальникові можуть допомогти юридичні компанії

Коли питання про сплату боргу з'являється у позичальника, у якого немає на це коштів, то частим виходом з положення стає звернення до юристів. Річ в тому, що в кредитних договорах і всіх документах, які вони за собою тягнуть (наприклад, виконавчий напис нотаріуса), часто має багато підводних каменів. І самі МФО для того, щоб вести свою діяльність, ґрунтуються на положеннях, які можна трактувати двояко. І ось шляхом доказів безпідставності вимог МФО і вигіднішим трактуванням положень законодавства юридичні компанії можуть оскаржити суму штрафів і боргів.

Також до адвоката слід звертатися, якщо стосовно вас відкрито виконавче провадження.

Що робити, якщо погрожують колектори з мікропозик

Коли починаються дзвінки по кредитах, багато боржників просто ігнорують їх або змінюють номер телефону. Заблокувати телефон колектора безглуздо, бо у них багато номерів, і це не допоможе. Але ми можемо порадити вам інше. Як мінімум, якщо дзвонить колектор, пам'ятайте, що загрожувати або заподіювати вам фізичну шкоду вони не мають права. Краще візьміть трубку, спокійно спілкуйтесь з ними, по можливості намагайтесь записати розмову. Дізнайтеся назву колекторської фірми та ім'я абонента. І взагалі, як можна більше інформації.

Тоді, якщо межі дозволеного будуть проігноровані, ви можете подати скаргу в правоохоронні органи. Щоправда, це не допоможе вам вирішити питання з кредитом. Тому вибирайте кредит вигідний і той, який ви зможете оплатити без затримок.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як списати борги по мікропозикам

Зменшити розмір боргу або відсотків, нарахованих на тіло кредиту, можна за допомогою юриста. Але врахуйте, що цей спосіб працює не завжди. Не можна по кожному кредиту довести, що відсотки нараховані неправомірно і списати їх. Кожен випадок індивідуальний.

Також для того, щоб відсотки не росли - оплачуйте кредит вчасно і не пролонгуйте його. І не варто брати кредит, якщо знаєте, що не зможете його оплатити.

В яких випадках МФО може пробачити борг

Навряд чи МФО готові прощати борги. Уявіть себе в ролі кредитора. У вас взяли велику суму в борг і не хочуть повертати. Ви напевно не захочете з нею розлучатися і прощати вашого боржника. Аналогічно і в фінансовому бізнесі.

Але судячи із заяв керівників багатьох МФО, вони готові обговорити індивідуальні умови виплати кредиту, якщо у боржника сталося щось не передбачене, що заважає йому погасити борг. Тому можете спробувати домовитися.

Краще відразу вибирайте кредит з низькою процентною ставкою на Ukasko, щоб потім не хвилюватися щодо колекторів і боргу!

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати