Від чого залежить відсоткова ставка за кредитом

Зміст

  1. Що таке відсоткова ставка за кредитом
  2. Як формується відсоткова ставка за кредитом
  3. Економічні фактори
  4. Фінансове становище позичальника
  5. Кредитні параметри
  6. Види відсоткових ставок
  7. Що таке річний відсоток за кредитом
  8. Як вплинути на відсоток річних за кредитом

Що таке відсоткова ставка за кредитом

Сьогодні дуже просто взяти кредит онлайн або у банку. На оформлення позики може піти кілька хвилин, а потрібно лише кілька натискань на екран телефону. Ніколи процес оформлення кредиту не був таким швидким та легким, як зараз. Але які у цього наслідки? Хіба не погано те, що отримати гроші на картку можна так легко? Нумо в цьому розберемося.

Зараз ви знаходитесь на сайті Ukasko, на безкоштовному агрегаторі, де крім різних страховок ви також можете підібрати кредит онлайн. Більшість наших конкурентів усіма силами намагаються переконати своїх клієнтів у тому, що потрібно оформлювати кредит якнайшвидше, адже це так класно і просто, для того, щоб підвищити свій прибуток. Але ми так не працюємо. Ми хочемо розповісти вам про те, як взяти кредит онлайн правильно, вигідно, і при цьому не відчути труднощів із виплатою позики. Та лише потім пропонуємо вам скористатися сервісом підбору та порівняння мікропозик онлайн від різних МФО, щоб ви знали, як отримати кредит на картку на вигідних умовах. І тому сьогодні нумо розберемося у відмінностях ставки за кредитами та у  тому, на що звернути увагу при оформленні мікропозики.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як формується відсоткова ставка за кредитом

Що таке відсоткова ставка за кредитом? Це та сума, яку вам доведеться заплатити за використання грошей, які ви візьмете у борг. І найважливіший момент, на який потрібно обов'язково звернути увагу, оформляючи кредит – це розмір відсоткової ставки.

Чим нижча відсоткова ставка, тим менше вам доведеться заплатити за те, що ви отримаєте позику. Іноді можна навіть знайти безвідсотковий кредит. Найчастіше кредит під 0% можна оформити онлайн на картку, і так, у нас на сайті ви можете знайти кредит без відсотків. Але треба розуміти, що це не просто так.

  • Якщо кредит під 0% надає МФО, це цілком буденно. Мікрофінансові організації нерідко проводять такі акції для залучення нових клієнтів або на честь будь-яких свят. 
  • Банки кредит без відсотків зазвичай не видають, хіба що можуть запропонувати розстрочку на придбання партнерських товарів чи послуг. 
  • А якщо ви хочете взяти кредит у якоїсь невідомої організації або приватної особи, та вам пропонують позику без відсотків, то варто насторожитися. Бо безкоштовних грошей не буває. І уважніше вчитатися в контракт, щоб знайти інформацію про те, яка реальна відсоткова ставка за кредитом, а ще краще, відмовитися від пропозиції та вибрати надійний варіант.

Чому всі кредити мають різну відсоткову ставку? На це впливають різні фактори.

Економічні фактори

Основний рівень відсоткової ставки за кредитом визначає Національний банк України. Також кредитування регулюється низкою законів, у тому числі й галузь мікропозик. До того ж впливає і загальна економічна ситуація країни. Та одним із інструментів, що дозволяють регулювати фінансову сферу, є відсоткова ставка за кредитами. Чим нижча відсоткова ставка, тим кредитування доступніше для населення. Отже, більша кількість людей може звернутися до банку чи МФО для того, щоб оформити кредит.

Фінансове становище позичальника

Всі кредитори мають свої скорингові системи, які визначають надійність позичальника. Якщо у людини в минулому є проблеми з кредитами, погана кредитна історія, нестабільна фінансова ситуація, відсутність роботи та інші несприятливі фактори, то відсоткова ставка при оформленні позики в банку для нього, швидше за все, буде вищою, ніж для тих, хто може принести довідки про доходи або привести поручителів.

При оформленні кредиту МФО зазвичай мають інший підхід до визначення процентної ставки. Мікрофінансові організації кредитують і людей із поганою кредитною історією, і без офіційного місця роботи, і без поручителів чи застави майна. У МФО розмір відсоткової ставки більше залежить від умов кредитування і від того, чи є позичальник їх клієнтом або він бере мікропозику вперше. Тому дуже важливо порівнювати умови кредитів від різних МФО та банків перед оформленням позики, щоб вибрати вигідний собі варіант.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Кредитні параметри

Відсоткова ставка також залежить від того, який кредит ви отримуєте. Не секрет, що банки та МФО пропонують своїм клієнтам різні відсоткові ставки. Вважається, що у МФО відсоткова ставка вища. Якщо не брати до уваги можливість оформити кредит під 0%.

Також часто розмір відсоткової ставки залежить як від мети чи типу кредиту, так і від його терміну й суми кредитування. Короткострокові кредити зазвичай видаються під вищий відсоток. Також не зайвим буде уточнити, як зміниться відсоткова ставка кредиту, якщо ви оформите його пролонгацію або, навпаки, захочете погасити його достроково.

Види відсоткових ставок

Є кілька видів відсоткових ставок. Це:

  • Фіксована ставка;
  • Плаваюча;
  • Реальна;
  • Номінальна;
  • Декурсивна;
  • Антисипативна.

Фіксована відсоткова ставка має той самий розмір протягом усієї дії кредиту, плаваюча ж може змінюватися. Реальна та номінальна відсоткова ставка – це відсоткова ставка за кредитом з урахуванням або без урахування інфляції. Декурсивна відсоткова ставка - це сума відсотків, яку потрібно виплатити в кінці терміну дії кредиту, як, наприклад, при мікропозиках у МФО. Антисипативна відсоткова ставка найчастіше зустрічається у банківських кредитах, коли вартість грошей потрібно виплатити на самому початку оформлення кредиту або під час його дії.

Але є ще дуже важливий момент. У кредитній пропозиції або кредитній угоді може вказуватися процентна ставка на день, за рік або за місяць. І на це треба зважати. Тому що величина переплати за кредит дуже змінюється залежно від того, чи буде відсоткова ставка 2% на день, наприклад, або 2% на рік. Це суттєво різні суми.

Що таке річний відсоток за кредитом

Річна відсоткова ставка - це сума, яку доведеться заплатити за такий період користування кредитними грошима. Чому саме рік? Тому що так найпростіше проводити розрахунки.

При оформленні кредиту в банку, особливо у великому, вам одразу ж озвучать річний відсоток. Якщо ж у МФО чи ​​навіть у банку поруч із відсотковою ставкою немає позначення, що це відсоток на рік, то варто звернути на це увагу, щоб не було неприємних сюрпризів. Особливо, якщо вам пропонують кредит під низький відсоток. При короткостроковому кредитуванні частіше зустрічається відсоткова ставка щоденна, за місяць, чи за квартал.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як вплинути на відсоток річних за кредитом

Вплинути на відсоткову ставку за кредитом за його оформлення неможливо. Тут ви можете або заздалегідь порівняти різні кредитні пропозиції, наприклад, на нашому сайті, і вибрати найвигіднішу для вас, або постаратися отримати кредит під низький відсоток спочатку. Якщо ви оформляєте кредит у банку. Залежно від умов кредитування відсоткова ставка банку може змінюватися завдяки тому, що клієнт зібрав необхідні документи чи привів із собою поручителя. Тобто якось довів свою фінансову спроможність.

В інших випадках ви можете не те щоб знизити розмір відсоткової ставки, а просто не збільшити його завдяки тому, що виплатите кредит вчасно, не допустите прострочень, нарахування штрафної пені або збільшення відсоткової ставки. Також зверніть увагу на умови кредитного договору. Залежно від нього відсоткова ставка при достроковому погашенні кредиту може як зростати, так і зменшуватися. Тому враховуйте під час оформлення кредиту цей момент.

Ну, і вчасно погасивши кредит, без штрафів і прострочок, ви ставите собі плюсик на майбутнє. Адже ви зберегли хорошу кредитну історію, є надійним кредитором, а не проблемним клієнтом. І тому у банків та МФО просто не буде приводу завищувати вам відсоткову ставку на етапі оформлення кредиту. Це теж добре.

Ну і звичайно ж, якщо хочете взяти кредит за низькою відсотковою ставкою, то слідкуйте за акціями та програмами лояльності МФО та банків. Деякі з них пропонують кредит за низькою ставкою своїм постійним клієнтам. Інші ж, навпаки, для тих, хто бере у них кредит уперше. Та й акції та спеціальні пропозиції ніхто не скасовував.

Як бачите, є багато можливостей взяти кредит на вигідніших умовах. Головне, розуміти, на що звертати увагу та як вибрати кредит. Ну і розрахувати відсоткову ставку за кредитом за допомогою нашого онлайн-калькулятора, та порівняти пропозиції мікропозик від різних МФО. І все це можна зробити на Ukasko абсолютно безкоштовно! Не переплачуючи за кредит, ні за користування нашим агрегатором. Вибирайте кредит на карту онлайн за низькою відсотковою ставкою на Ukasko!

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати