Як отримати виплату за зруйнований автомобіль під час війни

Зміст

  1. У яких випадках страхові відшкодують збитки?

  2. Що робити, якщо автомобіль зашкодило снарядом чи кулями?

У яких випадках страхові відшкодують збитки?

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну тисячі людей втратили своє майно. Транспорт, нерухомість, земельні ділянки - все це зазнає руйнувань через воєнні дії. І з урахуванням того, що й так фінансове становище всіх українців просіло, люди хочуть знати, як вони можуть отримати відшкодування збитків і чи страховка авто працює.

Перші місяці після початку повномасштабного вторгнення у водіїв не перевіряли страховку та не зобов'язували купити ОСЦПВ або Зелену карту для пересування на власному авто. І це логічно, адже у людей була паніка, необхідність знайти безпечне місце, а також потреби у пошуку продуктів та допомоги близьким, тому не можна було обмежувати їх перевірками та вимогами актуальної страховки. Але воєнні дії все ще продовжуються, і люди навчилися вибудовувати своє життя у нових умовах.

І тому людям цікаво, як зараз працює автоцивілка, де купити ОСЦПВ безпечно та вигідно і взагалі що потрібно робити, щоб отримати відшкодування за зруйнований чи пошкоджений автомобіль. І чи дійсний взагалі страховий поліс?

Чи можливі страхові виплати під час воєнного стану? Сам по собі воєнний стан, який чинний на момент написання цієї статті, не звільняє страховиків від виплати відшкодування. Також це діє, якщо страховий випадок стався напередодні запровадження воєнного стану та страхова виплата ще не була здійснена.

Але є важливий момент. Введення воєнного стану є основою для застосування протоколу форс-мажору. Про це навіть офіційно заявила Торгово-промислова палата України 28 лютого 2022 року, опублікувавши відповідний лист на своєму сайті. Що означає форс-мажор?

Наявність форс-мажорних обставин, у цьому випадку воєнний стан, не дозволяє не виплачувати відшкодування. Проте, форс-мажор звільняє страховика від відповідальності за відсутність виплати. Тобто страхову компанію не звільнено від виплати страхової суми, але з відшкодуванням може виникнути затримка або інші складності. І це треба розуміти через наявні обставини.

Також багато залежить від того, що написано у страховому договорі та чи визнається нещасний випадок страховим. Але здебільшого це стосується добровільних видів страхування, наприклад КАСКО.

Що робити, якщо автомобіль зашкодило снарядом чи кулями?

Підбиваючи підсумки ситуації зі страховими виплатами, можна відзначити кілька моментів.

  • Страхова компанія має право затягнути з відшкодуванням;

  • Воєнний стан справді офіційно є форс-мажорною обставиною, що впливає на страхові виплати;

  • Багато що залежить від відповідальності страхової компанії.

Тобто, якщо людина спочатку вибрала ненадійну страхову компанію, орієнтуючись лише на вартість поліса, то швидше за все з виплатами виникнуть проблеми. Таке траплялося і до введення воєнного стану.

Якщо водій купував поліс ОСЦПВ або Зелену карту, усвідомлено вибираючи страхову компанію, порівнюючи відгуки про неї, рейтинги і те, яке положення вона займає на ринку, і його страховик надійний і відповідальний, то шанси отримати відшкодування зростають у рази. Вибрати хорошу страхову компанію насправді не так важко. Потрібно просто розуміти, що не будь-яка страхова компанія за визначенням виявиться надійною та виплатить страховку. А так уся необхідна інформація є у вільному доступі. Рейтинги страхових та те, як вони змінювалися протягом останніх кварталів, а також відгуки про страховиків доступні на нашому сайті Ukasko. І якщо ви хочете купити ОСЦПВ, всі ці дані будуть доступні відразу ж у картці товару і ви зможете орієнтуватися не тільки на ціну поліса, але і на інформацію про страхову компанію.

Але не всі ж люди купували собі надійну страховку. І тепер хочуть зрозуміти, як їм отримати відшкодування, якщо їхній автомобіль був пошкоджений кулями, уламками або іншими об'єктами внаслідок бойових дій.

Таких запитів досить багато, на жаль. Тому Міністерство юстиції дало розгорнуту відповідь на це запитання.

  1. Відшкодування за знищене чи пошкоджене майно можна отримати від держави.

  2. Обов'язково потрібно фіксувати на фото та відео ушкодження і робити це як тільки буде безпечна можливість.

  3. Крім відео та фото доказів можна використовувати письмові свідчення не менше, ніж двох свідків, записи новин чи прямих ефірів, які висвітлювали подію, під час якої постраждало майно.

  4. Потрібно викликати поліцію, написати заяву та надати документи на автомобіль та докази того, що сталося.

  5. Для визначення розміру збитків може знадобитися експертиза чи висновок страхової компанії.

  6. Також слід зібрати всі документи, які можуть засвідчити ваші наявні чи можливі витрати, пов'язані з ремонтом чи відновленням майна.

І щоб не нести ще більші витрати, не забувайте про необхідність купити ОСЦПВ, або КАСКО від надійної страхової компанії, обравши її на нашому сайті!