Пропозиція про зміну ОСЦПВ від НБУ

Зміст

  1. Навіщо потрібні зміни до Закону про ОСЦПВ

  2. Які зміни можуть відбутися?

  3. Що таке пряме врегулювання

Навіщо потрібні зміни до Закону про ОСЦПВ

Усі водії повинні мати поліс ОСЦПВ, обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності. Ця вимога до водіїв наземного транспорту підкріплена українським законодавством, і всі страхові суми, ціна автоцивілки, розмір виплат та процедура врегулювання страхових випадків залежать саме від закону про ОСЦПВ. Можна купити ОСЦПВ онлайн або оформити автоцивілку на звичному паперовому бланку - це не має значення. Обидва ці варіанти мають рівноцінне законне значення і є дійсними.

Глобальних змін у Законі про ОСЦПВ не відбувалося з 2004 року, вносилися лише виправлення, що регулюють страхові виплати чи нюанси їх призначення. Регулярно зростали розміри страхової суми. Тобто потерпіла сторона у ДТП отримувала відшкодування у дедалі більшому розмірі.

Але зараз, враховуючи становище страхового ринку, зміни цін і торгової сфери загалом, і, найголовніше, процес інтеграції з ЄС, настав час глобальніших реформ у Законі про ОСЦПВ.

Які зміни можуть відбутися?

Зазвичай, коли водії чують про те, що щось зміниться у сфері ОСЦПВ, то вони передусім думають, що автоцивілка в Україні подорожчає і їм доведеться більше платити за страховку. Але насправді все негаразд.

Реформи, на які слід очікувати найближчим часом, пройдуть у рамках виконання зобов'язань для підписання Договору про асоціацію з ЄС. Зміни до Закону про ОСЦПВ включатимуть такі процеси:

  1. Буде ширше представлена та популяризована процедура прямого врегулювання.

  2. Збільшення розміру страхових виплат до норм, передбачених Євродирективою. Тобто до 1.3 млн євро на одного потерпілого.

  3. Здійснення страхових виплат потерпілим на постійній основі, якщо є інвалідність, втрата працездатності або смерть внаслідок ДТП.

  4. Більш вільне ціноутворення та вплив на ціну страхування можливості безаварійного використання автомобіля.

  5. Прискорена процедура розгляду справ та страхових випадків.

  6. Повна пропорційність страхових виплат та витрат на відновлення пошкодженого транспортного засобу.

Нагадаємо, що зараз сферу обов'язкового автомобільного страхування, зокрема ОСЦПВ та Зелену карту, регулює МТСБУ. Це Моторно-транспортне страхове бюро України. І цієї організації також торкнеться реформування.

Планується посилити контроль над МТСБУ, запровадивши дворівневу логістичну систему за європейським прикладом, а також зробити дії страхового регулятора прозорішими. Тобто логіка та схеми прийняття тих чи інших рішень МТСБУ стануть доступними. Також посилиться контроль над внутрішніми діями МТСБУ, з'являться регулярні відкриті звіти, які будуть у вільному доступі на офіційних ресурсах регулятора, а НБУ отримає можливість усунути та призначати посадових осіб у МТСБУ.

Що таке пряме врегулювання

Всі ці реформи спрямовані на те, щоб покращити роботу страховиків та зробити ОСЦПВ вигіднішим та практичнішим для самих водіїв. Взяти хоча б зростання страхових сум та популяризацію процедури прямого врегулювання, про яку навіть не всі знають насправді.

Пряме врегулювання збитків дозволяє потерпілому звернутися до своєї страхової компанії для того, щоб отримати відшкодування, а чи не до страхової компанії винуватця ДТП. Це дуже зручно і практично, адже багато водіїв обирають для себе надійного страховика. Але не все. І нерідкі випадки, коли водій із гарною страховкою зазнає збитків з вини іншого водія, чий поліс ОСЦПВ оформлений у страховій компанії з поганим рейтингом. І тоді може бути складно досягти справедливої суми відшкодування або отримати її без затримок.

А якщо скористатися прямим врегулюванням збитків, то водій зможе контактувати зі своєю страховою компанією, яку він вибрав з ряду причин, а значить упевнений у її надійності, і отримати необхідні виплати в рамках передбаченого законом періоду. Також це мотивуватиме водіїв вибирати хорошу страхову, а самих страховиків підтримуватиме свій рейтинг та показники серед клієнтів.

На цей час не всі страхові компанії є учасниками прямого врегулювання системи. Тому ця реформа також підштовхне страховий ринок на шлях удосконалення. І вам будете ще простіше купити ОСЦПВ онлайн на нашому сайті Ukasko, вибравши автоцивілку не просто за низькою ціною, а й відповідно до всіх ваших вимог!