9 популярних питань про мікропозики

Зміст

  1. Розберемо найпопулярніші питання про мікропозики

  2. У чому полягає різниця між МФО і банками?

  3. Як мікрокредити заганяють у борги

  4. Під який відсоток ви оформляєте мікропозики?

  5. Що буде, якщо прострочити мікрокредит?

  6. Як розраховуються і ким регулюються мікрокредити

  7. Про закони та хто регулює діяльність МФО

  8. Куди можна поскаржитися в разі порушення

  9. Про ризики мікрокредитування

  10. Хто такі колектори?

Розберемо найпопулярніші питання про мікропозики

Мікропозики часто лякають людей. Всі звикли думати, що це надійний спосіб загнати себе в борги та мати справу з погрозами від колекторів. Але насправді ситуація з мікрокредитами зовсім інша. Це легкий спосіб швидко знайти гроші коли вони потрібні. Але коли береш кредит, треба не забувати про те, що гроші треба повернути. І тоді все просто і не буде ніяких негативних наслідків.

Тому щоб не виникало проблем з мікрокредитами або МФО розгляньмо найчастіші запитання про мікропозики.

У чому полягає різниця між МФО і банками?

МФО і банки - це різні фінансові структури. І вони надають кредити на різних умовах. Кожна мікрофінансова організація, як і банк, самостійно визначає відсоткові ставки та умови до позичальника. Тому перед тим, як оформити кредит, уважно прочитайте кредитний договір, а не просто ставте галочку "я згоден". І порівняйте різні кредитні пропозиції на Ukasko.ua. Тоді ви зможете захистити себе від неприємних сюрпризів і виберете максимально вигідний варіант кредиту.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як мікрокредити заганяють у борги

Мікрофінансові організації відрізняються різними відсотковими ставками. Також за прострочення по кредиту, затримку платежу або інші порушення кредитного договору передбачені санкції у вигляді підвищеної кредитної ставки. Тобто, відсотки нараховуються у збільшеному обсязі. Саме це провокує зростання боргів позичальника і негативне ставлення до МФО. Легко уникнути такої ситуації. Просто виберіть кредит, який зможете вчасно погасити, та не забувайте про обов'язкові платежі. Тоді не буде кредитної ями.

Під який відсоток ви оформляєте мікропозики?

Ukasko не є мікрофінансовою організацією та не видає кредити. Це агрегатор пропозицій, де ви можете порівняти ціни та умови отримання кредитів у різних організаціях. Відсоткові ставки відрізняються в залежності від МФО і від того, чи перший це кредит, або повторний. Наприклад, багато організацій пропонують своїм новим клієнтам відсоткову ставку 0,01%, а для постійних, наприклад, 2%. Детальніше про відсоткові ставки різних МФО ви можете дізнатися на сторінці видачі кредитних пропозицій.

Що буде, якщо прострочити мікрокредит?

Іноді фінансові проблеми не вдається швидко вирішити та немає можливості вчасно сплатити кредит. Тоді не варто здійснювати головну помилку і ховатися від кредиторів. Можна домовитися про пролонгацію договору або про перегляд кредитних умов. Якщо ж просто не платити кредит, то буде нараховуватися пеня та підвищені відсотки. І борг за кредитом буде тільки зростати, а погасити його буде складніше.

Як розраховуються і ким регулюються мікрокредити

Відсоткові ставки за кредитами визначаються мікрофінансовою компанією, як і умови отримання позики та питання врегулювання спірних ситуацій. В середньому, відсоткова ставка за мікрокредитами становить 2%. Мікрокредитами вважаються позики до 20 000 грн взяті терміном до 1 місяця. Брати мікропозику довше, ніж на місяць, не завжди вигідно. Для того, щоб вибрати відповідний кредит і порівняти відсоткові ставки МФО, скористайтеся онлайн-калькулятором на нашому сайті.

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Про закони та хто регулює діяльність МФО

З 01.07.2021 діяльність МФО регулюється Національним банком України. Також з січня 2021 року набули чинності поправки закону "Про споживче кредитування". Вони спрямовані на захист позичальників. Наприклад, запобігають нарахуванню штрафів за порушення одних і тих самих зобов'язань або забороняють зміну відсоткових ставок у гіршу сторону через недотримання правил договору. Також переглянуто закон "Про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості", що встановлює правила роботи колекторів.

Куди можна поскаржитися в разі порушення

Скаргу щодо порушення договору МФО слід подавати до Нацбанку України. Зробити це можна за адресою електронної пошти [email protected]  або за номером гарячої лінії 0 800 505 240. Якщо ж ви зіткнулися з неналежною поведінкою колекторів, то зі скаргою потрібно звертатися у прокуратуру.

Про ризики мікрокредитування

Ризики мікрокредитування нічим не відрізняються від банківських кредитів. Головний ризик полягає в тому, що позичальник не може виплатити борг вчасно. Тому перед тим, як оформити кредит, розрахуйте оптимальне боргове навантаження. Вважається, що воно не повинне перевищувати 30% від щомісячного доходу. І порівняйте варіанти кредитів на нашому сайті. Так ви знайдете мікрокредит, який зможете легко сплачувати без прострочень.

Хто такі колектори?

Колекторське агентство спеціалізується на стягнення заборгованостей за кредитами. До них можуть звертатися за допомогою банки або мікрофінансові організації, якщо самостійно не виходить домовитися з боржником про повернення боргу. Або ж фінансова організація може продати проблемний кредит колекторській компанії. Колектори не мають права погрожувати вбивством або фізичною розправою, заподіювати шкоду майну, порушувати недоторканність житла чи особистого життя, вимагати гроші тощо. В разі подібних порушень слід звернутися в прокуратуру.

Мікрокредити не такі страшні та небезпечні, як їх малюють. Проблеми можуть виникати від фінансової неграмотності та халатного підходу до вибору кредиту. Тому ми на сайті Ukasko.ua надаємо всю необхідну інформацію для того, щоб ви могли оформити кредит на карту вигідно і виплатити його в термін, передбачений договором. Переконайтеся в цьому самі!

Вибрати Вигідний Кредит На Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати