Як виглядає Зелена карта

Зміст

  1. Що таке Зелена карта

  2. Як виглядає страховка Зелена карта

  3. Чим відрізняється Зелена карта від ОСЦПВ

Що таке Зелена карта

Багато галасу у світі страхування зараз викликає Зелена карта. Багато розмов про те, що готується до запуску електронний поліс Зеленої карти та про те, як це вплине на страхову галузь. Електронний поліс Зеленої карти охопить більшу частину страховок, які й досі виписуються на бланках і дозволить значно просунутись у діджіталізаціі документообігу.

Що таке Зелена карта? Страховка Зелена карта - це міжнародний поліс страхування відповідальності водіїв наземного транспорту. Діє Зелена карта в країнах, які підписали угоду про введення єдиної міжнародної системи страхування. Серед них вже більш ніж 45 країн у всьому світі. І всі країни, які межують з Україною, також є членами системи страхування Зелена карта.

Поліс Зеленої карти належить до обов'язкового страхування. Його потрібно оформляти для виїзду за кордон на особистому транспорті. Ця вимога поширюється як на фізичних, так і на юридичних осіб.

Без страховки співробітники прикордонного контролю можуть відмовити водію в перетині кордону. Деякі мандрівники намагаються схитрувати та, щоб заощадити на Зеленій карті, оформляють страховку з коротшим терміном дії, ніж реальна тривалість поїздки. Але це сумнівна економія. І вона небезпечна великими витратами в разі ДТП або перевірки поліцією. Тому так робити не можна. Краще заощадити на оформленні страховки, не переплачуючи посередникам, на сайті Ukasko.ua, порівнявши пропозиції та вибравши найвигіднішу для себе.

Підібрати Зелену Карту

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як виглядає страховка Зелена карта

Як і у випадку з ОСЦПВ, вимоги до оформлення і зовнішнього вигляду страховки Зеленої карти регулюється законодавством. Паперовий бланк Зеленої карти обов'язково зеленого кольору. А ось відтоді, як було прийнято рішення про введення електронного поліса Зеленої карти, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг затвердила поправки в оформленні даного виду страхування. Детальніше з Розпорядженням №841 можна ознайомитися за посиланням.

Електронний поліс Зеленої карти буде необхідно надрукувати. Для того, щоб заощадити час водіїв і зробити процедуру оформлення простішою, допускається друк на звичайних білих аркушах. Також необхідно дотримуватися ряду вимог:

  • Друк на білому аркуші або на зеленому бланку в страховій компанії;

  • Інший колір паперу позбавляє поліс законної сили;

  • Допустимий розмір паперу від формату А6 до А4;

  • Колір шрифту виключно чорний;

  • Роздрукований аркуш повинен бути ідеально чистим, без смуг друку, плям та інших похибок;

  • Забороняється вносити зміни в надрукований бланк поліса;

  • У разі будь-яких невідповідностей вимогам до друку та оформлення поліса, страховку слід надрукувати повторно.

Чим відрізняється Зелена карта від ОСЦПВ

У чому суть Зеленої карти? Якщо під час закордонної поїздки сталася аварія, і в ній винен власник поліса, то коштом страховки буде відбуватися відшкодування збитків. Тобто Зелена карта - це міжнародний аналог страховки ОСЦПВ. Але між цими полісами є істотні відмінності.

  1. Поліс ОСЦПВ діє на території України, а Зелена карта - за її межами.

  2. Ліміти виплат за ОСЦПВ регулюються українським законодавством, а відшкодування в разі ДТП за кордоном за Зеленою картою відбувається відповідно до законів тієї країни, на території якої сталася аварія.

  3. Поліс ОСЦПВ і Зеленої карти не можуть заміняти один одного.

  4. Поліс ОСЦПВ оформлюється на рік, а термін дії Зеленої карти залежить від періоду перебування за кордоном.

  5. За відсутність поліса ОСЦПВ передбачений штраф від 425 до 850 грн (дані актуальні на січень 2021 р.), а якщо немає Зеленої карти, то покарання залежить від законодавства країни поїздки. Це може бути штраф (в Європі в середньому це 1000 євро), арешт транспорту, депортація водія або винесення заборони на наступний в'їзд в країну.

Однак і поліс ОСЦПВ, і поліс Зеленої карти страхують відповідальність водія відносно до третіх осіб. І в разі ДТП потерпілі будуть отримувати відшкодування, а не власник поліса. Для цього є інші види страхування, наприклад, Міні КАСКО. Але нехтувати полісами обов'язкового страхування все одно не можна, адже це пряме порушення закону. Зелена карта та ОСЦПВ гарантують суттєву економію за своєю доступною ціною. А на сайті Ukasko.ua ви можете оформити страховку за найнижчою ціною за кілька хвилин!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати