Як Розраховується Вартість Ремонту Автомобіля за ОСЦПВ

Зміст

  1. Розрахунок вартості ремонту автомобіля за ОСЦПВ після ДТП
  2. Як оплачують ремонт за ОСЦПВ
  3. Як проводиться ремонт за ОСЦПВ
  4. Неякісний ремонт за ОСЦПВ: що робити?
  5. Скільки часу надається на ремонт за ОСЦПВ
  6. Чи можна відмовитися від ремонту за ОСЦПВ?

Розрахунок вартості ремонту автомобіля за ОСЦПВ після ДТП

Навіть дрібна аварія - це неприємна та клопітна ситуація. І завжди ДТП вимагає рішення фінансової сторони питання. Найчастіше це довго і складно. А страховий поліс ОСЦПВ - це легальний спосіб отримати необхідне відшкодування в стислі терміни.

Ті водії, які вже мали справу з процесом отримання страхових виплат, напевно не завжди були задоволені отриманою сумою. І обурювалися через це. Часто реальна вартість ремонту відрізняється від страхового відшкодування. Чому так відбувається?

Розрахунок вартості ремонту автомобіля після ДТП проводиться за певними формулами з урахуванням зносу автомобіля. Деталі, які слід замінити, вже були у вжитку, а значить це враховується при оцінці збитку і наступних виплат. Внаслідок цього і відбувається розбіжність між очікуваною сумою й фактичною страховою виплатою.

Як оплачують ремонт за ОСЦПВ

Якщо у водія, який спровокував ДТП, є поліс ОСЦПВ, то його страхова компанія буде займатися відшкодуванням зазнаних збитків іншим учасникам аварії. Згідно з українським законодавством, виплати за страховкою ОСЦПВ проводяться протягом 90 днів з моменту звернення в страхову компанію. Але реальні терміни відшкодування залежать безпосередньо від страхової компанії. Хтось може ці терміни затягнути, а інші, навпаки, виплачують буквально за кілька тижнів, іноді навіть не чекаючи суду.

Наприклад, на UKASKO.UA ви можете оформити страховку від компанії OneClick. Ця компанія відрізняється тим, що єдина в Україні починає процедуру відшкодування з моменту настання страхового випадку, а не після подання повного пакета необхідних документів. Це дозволяє отримати відшкодування раніше зазначеного в законодавстві терміну.

Як проводиться ремонт за ОСЦПВ

Страхові компанії працюють за різною схемою. Деякі пропонують на вибір грошове відшкодування або ремонт на партнерській СТО. Інші ж компанії або виплачують страхову суму відповідно до нанесених збитків, або ремонт автомобіля. Тому врегулювання даного питання слід уточнювати у страхової компанії.

Важливим моментом є наявність договору між страховою та СТО. Якщо вас направляє страхова компанія на ремонт до СТО-партнера, то слід попросити пред'явити відповідні документи, щоб в разі будь-яких непорозумінь в ході ремонту ви могли звернутися за допомогою до страхової компанії.

Неякісний ремонт за ОСЦПВ: що робити?

Займаючись ремонтом автомобіля після ДТП не підписуйте відмову від претензій до того, як приймете роботу. Інакше, в разі, якщо ремонт вас не влаштує, то ви не зможете нічого зробити.

Якість ремонту за ОСЦПВ залежить від кваліфікації персоналу, використовуваного обладнання, якості матеріалів і запчастин. Завжди потрібно ретельно оглядати машину і перевіряти те, як були усунуті пошкодження. І в тому випадку, якщо вас не влаштував результат, потрібно вказати й уточнити представнику СТО, які саме пункти вас не влаштовують в проведеному ремонті. Зробити це треба до прийняття автомобіля.

Якщо співробітники СТО не згодні з вашими зауваженнями, потрібно звертатися в страхову компанію. Вона повинна займатися врегулюванням даного питання. Також можна вирішити проблему в судовому порядку. Але перш ніж звернутися до суду, рекомендуємо вам ознайомитися з законом Про ОСЦПВ і проконсультуватися із фахівцями про те, що саме і в якому розмірі повинні відшкодовувати страхові компанії та який ремонт передбачений страховкою.

Скільки часу надається на ремонт за ОСЦПВ

Як правило, ремонт за ОСЦПВ не займає більше як місяць. Однак знову ж таки, все умовно та залежить від ступеня пошкоджень транспортного засобу. Відлік часу ремонту починається з моменту надання автомобіля на станцію техобслуговування. Є негласна статистика, що найчастіше ремонт за готівку СТО проводить швидше, ніж автомобілів, спрямованих страховою компанією. Але прямого підтвердження такої практики немає.

Потрібно ще враховувати час розгляду поданої заяви. Максимальних термінів ремонту ОСЦПВ можуть досягати випадки, коли потерпілий хоче особисто вибрати СТО для ремонту. Тоді страховій компанії може знадобитися час на підписання договору з СТО або врегулювання даного питання іншим шляхом.

Чи можна відмовитися від ремонту за ОСЦПВ?

Ви можете вимагати відшкодування безпосередньо вам, а не напрямок на ремонт. У такому випадку вам доведеться або чекати нарахування страхової виплати, або ремонтувати автомобіль самостійно.

Оформляючи ОСЦПВ не забувайте про те, що ліміту страхового покриття часто не вистачає для повного відшкодування збитків. Особливо, якщо сталася серйозна аварія або в ДТП взяли участь нові автомобілі. Тому водіям, особливо новачкам і мешканцям великих міст, рекомендується оформляти додаткову автоцивілку (ДЦВ). Це дає можливість покрити витрати потерпілих в ДТП коштами страховки, не вдаючись до витрат особистих заощаджень.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати