Куди скаржитися на страхову компанію в Україні

Зміст

  1. На що можна поскаржитися на страхову компанію
  2. Якщо страхова компанія відмовила у виплаті
  3. Страхова скарга дає можливість:
  4. Як поскаржитися на страхову компанію?
  5. Куди скаржитися на страхову компанію по КАСКО?
  6. Хто контролює страхові компанії?

На що можна поскаржитися на страхову компанію

Звичайно ж, купуючи страховку ми всі сподіваємося, що вона не знадобиться. Але якщо страховий випадок таки настає, ми чекаємо, що наша страхова компанія візьме справу у свої руки та займеться фінансовими питаннями. Але на практиці так відбувається далеко не завжди. Буває, що страхова компанія затягує з виплатами, занижує суму необхідного відшкодування або й зовсім не хоче вести справу.

У багатьох людей склалося негативне або насторожене ставлення до страхових компаній і з'явилося небажання купувати автоцивілку саме після таких пригод. І це дуже погано. Адже якщо людина не вірить в силу страховки ОСЦПВ і те, що страхова компанія насправді виплатить відшкодування в разі аварії, то через вимоги законодавства вона буде оформляти поліс, але не буде вибирати хороший та надійний варіант, а купить той, що подешевше.

І це замкнуте коло. Адже дешева страховка від компанії з низькими рейтингами або довгими виплатами не може надати повноцінний фінансовий захист. Гарантоване відшкодування, яке буде відповідати заявленим термінам і розмірам виплат, може забезпечити ОСЦПВ тільки від надійної страхової компанії. Та це важливо розуміти. А багато людей купують страховку "просто, щоб була", а після скаржаться на компанії.

Якщо страхова компанія відмовила у виплаті

Бувають ситуації, коли страхова компанія і зовсім відмовляє у виплаті. Відбутися це може, якщо страховий випадок не підпадає під умови договору. Наприклад, деякі водії не розуміють того, що за ОСЦПВ виплата передбачається не їм, а потерпілій стороні, яка постраждала з їхньої вини. І чекають від страхової компанії відшкодування на ремонт власного авто.

Також кожна страховка, не тільки автоцивілка, але й туристична в тому числі, передбачає ряд положень, при яких виплати не проводяться. Наприклад, за Європротоколом немає виплат, якщо водій був під впливом алкоголю, наркотичних чи медичних препаратів.

Але іноді все умови страхового договору дотримані, а страхова компанія відмовляє у виплаті або затягує терміни ведення справи. Як тоді бути?

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Страхова скарга дає можливість:

Ви можете поскаржитися на страхову компанію, якщо вона:

  • Відмовила у виплаті відшкодування;
  • Не виплатила відшкодування в термін, відведений законодавством;
  • Запропонувала прискорити процес виплат, якщо ви погодитеся на меншу суму відшкодування;
  • Не розглядає ваш страховий випадок всупереч страхового договору;
  • Будь-яким іншим способом порушила умови вашого страхового договору.
Як поскаржитися на страхову компанію?

Як подати скаргу на страхову компанію, якщо ви зіткнулися з відмовою у виплаті? Щоб поскаржитися на СК, потрібно подати заяву до регулятора дій страховика. Також потрібно додати копії документів, пов'язаних зі страховим випадком, відповіді від страхової компанії та все, що належить до цієї справи. Чим більше документів і підтвердження своєї правоти ви зможете надати, тим швидше може пройти розгляд заяви та винесення вердикту.

Приклади заповнення ви можете знайти на сайтах регуляторів страхових компаній. Для того, щоб коректно скласти заяву зі скаргою на страхову компанію, ви також можете скористатися послугами юриста. Як мінімум, консультація юриста допоможе вам чітко і правильно викласти суть претензій та озвучити бажану компенсацію як результат розгляду.

Куди скаржитися на страхову компанію по КАСКО?

Наразі скарги на страхові компанії розглядає Нацбанк України. Сюди можна подати скаргу, якщо, наприклад, страхова компанія не виплачує обіцяне відшкодування.

Також, якщо ви незадоволені тим, як відбувається розгляд вашої справи, наприклад, довго, або страховики некоректно рахують суми страхового відшкодування, то перш ніж звертатися до регулятора, ви можете подати скаргу начальнику цієї страхової компанії або звернутися до кого-то з вищих чинів, а не до менеджерів. Таке звернення дозволить домогтися швидшого і більш коректного розгляду вашої заяви.

Якщо ж жодна з дій не приносить бажаного результату, то тоді слід подавати позов до суду. Але перш ніж йти на такі серйозні рішення, упевніться в законності своїх претензій. Можливо, ви не так зрозуміли слова страховика або вважаєте термін виплати відшкодування не від тієї дати. Краще перевірте інформацію до того, як подавати скаргу.

Хто контролює страхові компанії?

Раніше контролем страхових компаній займалася Нацкомфінпослуг. Але влітку 2021 року дана комісія була розформована Указом Президента. А її повноваження у сфері регулювання страхової сфери були передані Нацбанку України.

Також існує МТСБУ, Моторно-транспортне страхове бюро України. Дана організація є регулятором страхових відносин у сфері обов'язкового страхування ОСЦПВ і Зелена карта. У разі, якщо страхова компанія знаходиться в процесі ліквідації, її ліцензію зупинили або СК припинила свою діяльність, то її зобов'язання бере на себе МТСБУ.

Тобто, якщо сталася аварія, і у винуватця ДТП поліс страхової компанії, яка вже не існує або її діяльність припинена Нацбанком, то водієві не доведеться відшкодовувати збитки самостійно. Зобов'язання по виплатах за подібну страхову компанію переходять на МТСБУ.

У МТСБУ також можна подати скаргу на страхову компанію, яка не виплачує відшкодування за ОСЦПВ або за Зеленою картою.

Перш ніж купувати поліс ми ж рекомендуємо вам перевірити наявність страхової компанії, що цікавить вас, в списку членів МТСБУ, а також ознайомитися з її рейтингами за останні квартали та з динамікою показників. Так буде видна загальна тенденція розвитку страхової компанії та те, як вона веде свою діяльність.

Також вибирайте страховку на нашому агрегаторі Ukasko.ua. Тут представлені тільки ліцензовані страхові компанії, а на картках пропозицій відразу видно відгуки та рейтинг кожної страхової компанії, як і наявність бонусів і спецпропозицій. Так ви виберете надійну страховку за вигідною ціною!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати