Зміна суми виплат за страховкою ОСЦПВ

Зміст

  1. Як збільшиться розмір виплат по автоцивілці
  2. Зміна суми виплат під час оформлення Європротоколу
  3. Як зміниться вартість ОСЦПВ в Україні?

Як збільшиться розмір виплат по автоцивілці

Нині ми постійно читаємо новини. Але не щоб дізнатися останні плітки, а щоб дізнатися, що з нашим будинком та рідними все гаразд, поки ми на роботі чи від'їхали у справах. Новини, які не стосуються політичної ситуації в країні, стали цікавити набагато менше. Але життя продовжується, і так чи інакше змінюються звичні нам сфери. Та й дуже часто це зміни на краще. Як, наприклад, змінюються виплати з ОСЦПВ цього року. Тому на водіїв чекають приємні новини.

Зараз відбувається реорганізація у різних сферах. І страхова галузь – не виняток. Страховий ринок і раніше прагнув максимально наблизитись до страхових стандартів Європи, про що неодноразово заявлялося, і ми писали про це в інших статтях нашого блогу. Наприклад, сума компенсації з ОСЦПВ поступово зростала. З'явилася Зелена карта онлайн. І до 2025 року розмір виплат мав відповідати нормам, ухваленим у Євросоюзі. А це у десятки разів більше, ніж у нас у країні. Але ми рухаємось до цих показників.

Крім цього, з 2019 року стало можливим оформити ОСЦПВ онлайн. Це дозволило не просто зробити процес купівлі автоцивілки більш комфортним і швидким, а й знизити її ціну. Адже електронний поліс ОСЦПВ дешевший, ніж аналогічна паперова страховка. Різниця в ціні автоцивілки онлайн та офлайн формується шляхом дії спеціальних коригувальних коефіцієнтів та відсутності комісії агентів та посередників. Це, до речі, працює також якщо купувати Зелену карту онлайн. А при покупці на нашому сайті економія складає до 25% завдяки акціям та знижкам. Тому оформляти електронний поліс ОСЦПВ не лише просто, а й вигідно!

Нові зміни у виплатах з ОСЦПВ набудуть чинності з 1 липня 2022 року. І максимальна сума компенсації по ОСЦПВ відтепер складатиме:

  • 160 000 грн за шкоду, завдану майну;

  • 320 000 грн за шкоду, заподіяну життю чи здоров'ю.

Раніше ці суми становили 130 000 грн та 260 000 грн відповідно. Такі зміни були запропоновані МТСБУ ще восени 2021 року. Як бачите, навіть війна не завадила Нацбанку запровадити заплановані зміни, тим більше, що зараз вони точно не будуть зайвими.

Окрім того, що зростуть страхові ліміти за ОСЦПВ, на обговорення винесено ще низку змін, але поки що їх не прийнято. Наприклад, скасування коефіцієнта зносу запчастин при розрахунку компенсації за ОСЦПВ.

Річ у тому, що для того, щоб визначити суму, яку може компенсувати страхова компанія, використовуються певні формули та коефіцієнти. І шкода, завдана автомобілю, рахується з поправкою щодо зносу його деталей. Докладніше про те, як рахується шкода за ОСЦПВ, ми писали в цій статті. У країнах Європи ж збитки розраховуються без урахування зносу, тобто за ціною нових деталей, які й так купуються для ремонту пошкодженого транспортного засобу. І скасування цього коефіцієнта стане ще одним кроком до європейських стандартів ринку.

Зміна суми виплат під час оформлення Європротоколу

Дуже добре, що зросли страхові виплати за ОСЦПВ. Адже часто сум, які виплачувала страхова компанія, не вистачало для ремонту пошкодженого транспорту чи лікування потерпілих. І щоб уникнути зайвих витрат, водії на додаток до ОСЦПВ часто оформляли ДЦВ, щоби розширити страхові ліміти. Тепер же різниця між реальною вартістю лікування та ремонту та сумою, виплаченою страховою компанією, буде значно меншою.

Крім загальних сум, передбачених на виплати за ОСЦПВ, також зростає сума компенсації у разі оформлення Європротоколу. Нагадуємо, що Європротокол можна скласти у разі, якщо у ДТП бере участь 2 транспортні засоби, пошкодження кожного з них незначні, немає постраждалих і обидва водії тверезі та згодні щодо суми завданих збитків. Тоді можна скласти Європротокол на місці, не викликаючи поліції.

Згідно з нововведеннями, максимальна компенсація з ОСЦПВ при складанні Європротоколу становитиме 80 000 грн. Раніше виплати за ним становили щонайбільше 50 000 грн. Тому, якщо ви хочете отримати компенсацію з ОСЦПВ без виклику поліції, то можете не перейматися сумою виплати. Як бачите, вона також зросла.

Зверніть увагу, що нові страхові ліміти за ОСЦПВ діють лише для полісів, які оформлені з 1 липня. Для страховок, які були оформлені до цих нововведень, страхові ліміти залишаються незмінними.

Як зміниться вартість ОСЦПВ в Україні?

Але звідки братимуться гроші на нові виплати з ОСЦПВ? Чи не збільшиться ціна автоцивілки?

Взагалі логічно, що якщо зростуть компенсації, то має подорожчати сама страховка. Але насправді не варто побоюватися серйозного подорожчання ОСЦПВ. Так, страховики припускають, що ціна автоцивілки зміниться. Але, по-перше, якщо купити електронний поліс, то ціна в будь-якому випадку буде меншою і різницю ви можете навіть не помітити, особливо якщо до того користувалися паперовими полісами. А по-друге, ви можете оформити ОСЦПВ онлайн на нашому сайті вже зараз, не чекаючи на зростання цін, обравши відкладену дату початку дії поліса. І виплати у разі ДТП також уже відповідатимуть новим стандартам.

Але що буде з ціною поліса ОСЦПВ?

  1. Система формування ціни ОСЦПВ стане гнучкішою і буде містити у собі більшу кількість коригувальних коефіцієнтів. Це дозволить уникнути суттєвого підвищення ціни ОСЦПВ.

  2. НБУ підвищив свою облікову ставку, що означає зростання доходів від коштів, які страхові компанії мають на депозиті.

  3. Через війну та дефіцит пального люди стали набагато менше користуватися автомобілями. Це знизило і кількість ДТП та страхових виплат від компаній. Ризики водіїв стали меншими. Це також дозволяє стабілізувати ринок без подорожчання ОСЦПВ.

Для страхових компаній зробили великий діапазон збитковості, що дозволяє дуже гнучко регулювати ціни автоцивілки і не завищувати їх.

Але, як і раніше, ціна ОСЦПВ відрізнятиметься залежно від страхової компанії. І щоб не переплачувати за поліс ОСЦПВ та не платити агенту, рекомендуємо порівнювати варіанти страховок на Ukasko та вибирати найкращі пропозиції від страхових компаній без комісій та націнок. Крім ОСЦПВ на нашому сайті також доступна і Зелена карта онлайн для поїздок за кордон. Ми гарантуємо найнижчу ціну серед конкурентів та допомагаємо оформити ОСЦПВ онлайн за лічені хвилини!