Як відрізнити підроблений поліс ОСЦПВ

Зміст

  1. Як розпізнати фальшивий страховий поліс

  2. Як визначити підроблений поліс ОСЦПВ

  3. Чим загрожує підроблений поліс ОСЦПВ

  4. Що робити, якщо у винуватця ДТП підроблений поліс ОСЦПВ

  5. Штраф за підроблений поліс ОСЦПВ

  6. Як не купити фальшивий страховий поліс

  7. Як перевірити, чи справжній поліс ОСЦПВ?

Як розпізнати фальшивий страховий поліс

Щорічно велика кількість водіїв стають жертвами страхового шахрайства, потрапляючи на вудку аферистів. Досі в нашій країні поширені підроблені поліси ОСЦПВ. Попри введення електронних полісів ОСЦПВ люди продовжують купувати паперові страховки, і що ще гірше, купувати поліси ОСЦПВ з рук. Тим самим отримуючи підробку замість оригіналу.

Рідко хто з шахраїв для своєї афери друкує власні бланки ОСЦПВ. Найчастіше використовуються бланки тих компаній, які вже ліквідовані або ж бланки, які недобросовісні агенти нібито втратили, списали або визнали зіпсованими.

Також існує такий принцип роботи шахраїв. Вони продають поліс ОСЦПВ, правильно заповнений, з актуальним номером і статусом, але який зазначений за іншою страховою компанією. Тобто, вся відмінність полягає тільки в найменуванні компанії. Відрізнити підробку часом буває дуже складно, особливо не маючи доступу в інтернет.

Як визначити підроблений поліс ОСЦПВ

Те, як виглядає поліс ОСЦПВ і які вимоги ставляться до його заповнення, визначається на державному рівні. Це стосується як страховок, виписаних на паперовому бланку, так і електронних полісів.

Паперовий поліс ОСЦПВ складається з двох аркушів: зеленого верхнього бланка і білої копії, яка залишається в страховій компанії. Заповнюється поліс або вручну, або друкованим способом. Бланк обов'язково містить індивідуальний номер, найменування страхової компанії, термін дії страховки, розмір франшизи, інформацію про водія і про транспортний засіб, поля для внесення дати заповнення договору і мокрої печатки.

Електронний поліс ОСЦПВ зовні відрізняється від паперового поліса, однак, містить таку ж інформацію та має таку ж юридичну силу. На відміну від паперової страховки, електронний ОСЦПВ захищений від підробки, бо формується відразу в єдиній базі МТСБУ.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Чим загрожує підроблений поліс ОСЦПВ

Незалежно від того, купили ви підробку ОСЦПВ випадково або свідомо, в разі перевірки документів поліцією або аварії доведеться за це відповідати. Підроблений або прострочений поліс ОСЦПВ не має ніякої юридичної сили. І в разі ДТП доведеться самостійно виплачувати відшкодування потерпілій стороні. І заплатити штраф за відсутність страховки.

У такому випадку витрати будуть набагато перевищувати вартість страхового поліса. Тому це не вигідно, купувати для економії підроблений поліс ОСЦПВ, але в підсумку заплатити в десятки разів більше.

Також штраф передбачений в тому випадку, якщо у вас є актуальний поліс ОСЦПВ, але на момент перевірки документів поліса немає з собою. Щоб уникнути такої ситуації, оформляйте електронний поліс ОСЦПВ на нашому сайті Ukasko.ua. Його можна зберігати в телефоні або в іншому гаджеті. Таким чином він завжди буде поруч з вами. Навіть якщо щось станеться з вашим смартфоном, то електронний поліс буде доступний на електронній пошті та в особистому кабінеті, і ви завжди зможете відкрити його, ще раз завантажити або надрукувати.

Що робити, якщо у винуватця ДТП підроблений поліс ОСЦПВ

Навіть якщо ви законослухняні, і завжди вчасно оформляєте ОСЦПВ, вказуючи актуальні дані транспортного засобу, то, на жаль, це не виключає того, що на дорозі ви можете зіткнутися з не таким сумлінним водієм. І як же потрібно поводитися, якщо ви постраждали в аварії, яку спровокував не застрахований водій?

Відсутність поліса ОСЦПВ у винуватця аварії виключає можливість укладення європротоколу. Але ви, як потерпіла сторона, зобов'язані отримати відшкодування. Детальніше про те, в яких випадках відшкодування виплачує МТСБУ ви можете прочитати в нашій статті.

Якщо ви стали учасником аварії з вини іншого водія без поліса ОСЦПВ, то вам потрібно:

  • Викликати поліцію;

  • Очікуючи на приїзд поліції, сфотографуйте або зніміть місце події у всіх подробицях;

  • Перевірте і прочитайте протокол, складений поліцією, перед тим, як підписати його.

Протокол передається до суду для винесення подальшого вирішення. Тому до цього документа потрібно ставитися максимально серйозно і не підписувати, не прочитавши.

Штраф за підроблений поліс ОСЦПВ

Підроблений поліс ОСЦПВ - це пряме порушення українського законодавства. І це тягне за собою адміністративну відповідальність. Без поліса ОСЦПВ заборонено користуватися транспортом та їздити куди-небудь на ньому. За відсутність поліса ОСЦПВ передбачено покарання, штраф в розмірі 850 грн. Також штраф або підробка ОСЦПВ не звільняють від необхідності купувати оригінальну страховку. Тому оформляти ОСЦПВ все одно доведеться.

Якщо раніше дійсними вважалися тільки паперові бланки страховок і перевірялися вони виключно особисто співробітниками правоохоронних органів, то перевірки поліса ОСЦПВ можна було уникнути. Зате відтоді, як електронні поліси ОСЦПВ з'явилися та їх визнали дійсними, номери всіх страховок стали зберігатися в єдиному реєстрі МТСБУ. Поліція має до них доступ і в будь-який час, навіть дистанційно, може перевірити наявність страхового поліса у транспортного засобу. Тому навіть не порушуючи правил дорожнього руху і не потрапляючи в аварії, ви все одно можете отримати штраф, якщо не маєте актуальної страховки ОСЦПВ.

Як не купити фальшивий страховий поліс

При оформленні страховки у агента або з рук дуже складно відразу відрізнити який ви купуєте поліс, оригінальний або фальшивий. Зате є спосіб оформити страховку онлайн і не сумніватися в її чинності. І це наш сайт, агрегатор цін Ukasko.ua.

Електронні поліси ОСЦПВ підробити неможливо. Вони формуються в єдиній базі МТСБУ та й там же зберігаються.

Всі страхові компанії, які представлені в нашому каталозі, мають відповідні ліцензії та певне значення на страховому ринку. Це надійні компанії, з інформацією про яких і актуальними рейтингами ви можете ознайомитися на нашому сайті. Ці дані допоможуть вам визначитися з вибором відповідної страховки.

До того ж електронний поліс завжди дешевше паперового, на 10%. А ми, своєю чергою, забезпечуємо найнижчу ціну на ринку акціями та розпродажами. Тому у нас на Ukasko.ua ви можете оформити ОСЦПВ дешевше, ніж на інших ресурсах.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Як перевірити, чи справжній поліс ОСЦПВ?

Визначити, чи підроблений у вас поліс ОСЦПВ або справжній можна за допомогою перевірки на сайті МТСБУ. Це Моторно-транспортне страхове бюро України, яке є регулятором ринку обов'язкового страхування відповідальності власників наземного транспорту. На сторінці їх сайту можна перевірити як наявність актуального поліса ОСЦПВ за номером транспортного засобу, так і справжність безпосередньо страховки. Для цього виберіть варіант, що вас цікавить, і натисніть на нього для введення даних.