Національні природні парки України: ТОП-5

Зміст

  1. Що значить національний природний парк?

  2. Чим відрізняється національний природний парк від заповідника

  3. Шацький національний природний парк

  4. Національний природний парк Синевир

  5. Національний природний парк Подільські товтри

  6. Нижньодністровський національний природний парк

  7. Національний природний парк Бузький гард

  8. Що не можна робити в національних парках

  9. Хто розпоряджається національними парками

  10. Для чого потрібні національні парки

Що значить національний природний парк?

Коли дізнаєшся про те, скільки гарних місць в нашій країні, стає шкода проведеного вдома на дивані часу і втрачених вихідних. Всі ми задивлялися іноземними відео про подорожі, каньйони та водоспади, абсолютно забуваючи про те, що така ж краса ховається лише за декілька годин їзди від нас. Тому зовсім необов'язково виїжджати за кордон, щоб організувати собі приголомшливу подорож.

Всього в Україні більше 50-ти національних парків, кожен з яких унікальний. Що таке національний парк? Це під охороною державою природна територія, на якій обмежена діяльність людини. У національних парках передбачена повний захист природи. Це важливий фактор, що визначає національний парк. Адже особливість національних парків полягає саме в їх природі та ландшафтах.

Чим відрізняється національний природний парк від заповідника

Люди часто плутають значення національного парку і заповідника, і тому трапляються накладки при плануванні відпустки. Що таке заповідник? Це під охороною державою природна територія, яка повністю закрита для туризму і людської діяльності. Тут ведеться тільки наукова діяльність і дослідження особливостей природних ресурсів. Якщо національні парки облаштовані для туристів і тут можна повноцінно відпочити або влаштувати кемпінг, то в заповідниках такої можливості немає.

Насправді, величезна удача, що ми можемо відвідати національні парки та що вони відкриті для відвідування. Ніхто не залишиться байдужим до багатства нашої природи, її могутності й чарівності. Тому нижче Ukasko.ua зібрали для вас ТОП-5 українських національних парків. Забирайте собі ідею для поїздки на вихідні або у відпустку, зберігайте в закладки та діліться з близькими в соцмережах, щоб не втратити.

Шацький національний природний парк

Де знаходиться: Волинь, найближчі міста - Шацьк, Любомль.

Площа: 490 км².

Коли засновано: в 1983 році на базі державних ландшафтних заказників.

Як дістатися: З Києва, Луцька та Львова можна дістатися на автобусі до смт Шацьк або с. Світязь. Якщо подорожуєте автомобілем, то спочатку рухайтеся по трасі Луцьк-Ковель (М19), біля Ковеля зверніть наліво, на київську трасу М-07, по ній доїдьте до повороту на Любомль і по трасі Т 0302 їдьте до Шацька або Світязя. Якщо у Вас немає автомобіля, можете відправитися автобусом або поїздом. Ви можете дістатися на поїзді до Ковеля чи Києва, потім на маршрутці до Шацька.

Чим займатися: Шацький національний парк - це майже 50 гектарів екологічно чистих лісів і озер, красивої дикої природи, прозорих озер, піщаних пляжів і чистого повітря. Тут можна прогулятися, зібрати гриби, поїсти дикої чорниці та інших ягід, купатися в сріблястих озерах, покататися на човнах і катамаранах, сходити на масаж, покататися на велосипедах, отримати дозвіл на риболовлю і спіймати найбільшу і найкориснішу рибу у вашому житті.

Скільки коштує: Тут можна зняти будиночки та котеджі на вихідні від 150-200 грн / добу, відпочити в санаторії або зупинитися в готелі за 500-700 грн / добу.

Чим відомий Шацький національний парк

Шацькі озера на території національного парку - це одна з його головних визначних пам'яток. Це комплекс озер, які з'єднані між собою каналами. Також на території Шацького парку знаходиться найбільше озеро України Світязь. Існує легенда, що в давнину все Полісся було морем, в якому мешкали кити. І коли море висохло, один з китів перетворився в острів на казковому озері Світязь.

Національний природний парк Синевир

Де знаходиться: Синевир, Синевирська Поляна, Закарпатська область, 90040.

Площа: 404 км².

Коли засновано: 1989 р.

Як дістатися: Найзручніше добиратися до парку Синевир на особистому автомобілі. Але це популярний туристичний маршрут, тому і без машини доїхати до Синевиру не складе труднощів. Купуйте квиток на поїзд чи автобус до станції Київ, Ужгород або Чоп, а звідти на маршрутці або таксі їдьте до потрібної точки.

Що подивитися: Звичайно ж, обов'язково варто відпочити на Синевирі, найбільшому озері Закарпаття. Недалеко від нього на р. Чорна, знаходиться єдиний в Європі музей сплаву і лісу, який обов'язково потрібно відвідати. Проїдьте до с. Колочава. Там знаходиться більше ніж 10 музеїв, а також відмінна риса цього місця в тому, що тут знаходяться більш ніж 50 пам'ятних об'єктів і велика кількість меморіальних поховань, плит та пам'ятників. Також тут в музеї Старе село проводяться фестивалі, а в березні воно покривається килимом з крокусів. Важливими туристичними об'єктами залишаються курорт Пилипець з водоспадом Шипіт і канатною дорогою з чудовим видом на Карпати, термальні води Велятино і маршрут по горі Кам'янка з відпочинком у природних джерел.

Чим відомий національний парк Синевир

На території парку Синевир реалізується дуже важливий проєкт. Це Реабілітаційний центр для бурих ведмедів. Також романтичною вважається легенда про появу озера Синевир. Відповідно до неї, озеро виникло на місці, де графська дочка Синь оплакувала смерть свого коханого Вира, простого пастуха, убитого за наказом її сім'ї. Тому вважається, що всі пари, які зустрінуться на березі озера, будуть разом довго і щасливо.

Національний природний парк Подільські товтри

Де знаходиться: Хмельницька обл., Кам'янець-Подільський, Чемеровецький і Городоцький р-ни.

Площа: 2 613 км².

Коли заснований: 1996 г.

Як дістатися: Найпростіше дістатися до Подільських товтр з Кам'янця-Подільського або Хмельницького. До цих міст ви можете доїхати на поїзді або автобусі. Зручніше за все, звичайно ж, планувати поїздку на машині. Адже так ви зможете довше побути в цьому унікальному національному парку. І відвідати більше красивих локацій. Сюди варто їхати не на день-два, як пропонують численні екскурсії, а принаймні на тиждень, щоб насолодитися природою.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Що подивитися: Подільські товтри - це унікальні пагорби, оточені чистими озерами. Всього в парку 160 товтр. Кожен пагорб має крутий західний схил і пологий східний. Всі озера різної форми та розміру, тому краєвиди відкриваються неймовірно красиві.

Чим займатися: на території Подільських товтр розвинений не тільки пізнавальний, але й оздоровчий туризм. Тут знаходяться 19 пам'яток археології та понад 300 історико-архітектурних пам'яток. Існують різноманітні туристичні маршрути, як піші, так і кінні, велосипедні, лижні, автомобільні, і навіть із застосуванням водного транспорту. Тут активно розвинені сплави на байдарках і прогулянки на катамаранах, теплоходах, дельтапланеризм, парапланеризм, польоти на повітряних кулях тощо.

Чим відомий національний парк Подільські товтри

Подільські товтри у 2008 році увійшли до списку семи природних чудес України. І вони унікальні та єдині у всьому світі. Аналоги товтрам зустрічаються тільки в США і Великобританії. Також з 2017 року Подільські товтри входять до світової спадщини ЮНЕСКО.

Нижньодністровський національний природний парк

Де знаходиться: Одеська область, Маяки, Е87

Площа: 213,1 км²

Коли заснований: 2008 г.

Як дістатися: ідеальний маршрут в Нижньодністровський національний парк - на своїй машині. Так ви зможете зібрати компанію і заощадити на оплаті екскурсій і квитків. Тільки не забувайте оформляти ОСЦПВ для законного пересування по дорогах. Якщо ж вам не підходить поїздка на машині, то треба добратися громадським транспортом до Одеси. На Старосінній площі є маршрутний автобус, який проходить через сел. Маяки Біляївського району. Це найближчий до національного парку населений пункт.

Що подивитися: краса парку припаде до душі всім туристам і тим, хто хоче відпочити від міської суєти. Особливо популярний парк серед любителів спостерігати за птахами.

Чим займатися: керівництво парку розробило 4 туристичні маршрути та екологічну стежку "Острів Гонтаренко". Маршрути переважно водні із зупинками на островах і оглядових майданчиках. У деяких місцях навіть можна влаштувати невеликий пікнік або викупатися.

Скільки коштує: екскурсія озерами коштує в середньому від 2000 грн, група до 10 осіб. Квиток на автобус обійдеться приблизно 30-40 грн.

Чим відомий національний парк Нижньодністровський

Нижньодністровський природний парк є найбільшим місцем зимівлі та гніздування птахів. Всього тут зустрічається 254 види птахів, з яких 58 знаходяться в Червоній книзі України, а ще 11 занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. Вищих рослин же тут зустрічається понад 700 видів, і 28 рідкісних видів, занесених до Червоної книги.

Національний природний парк Бузький гард

Де знаходиться: Миколаївська обл., с. Мигія.

Площа: 61,38 км².

Коли заснований: 2009 г.

Як дістатися: поїздом дістатися до Южноукраїнська, маршруткою або таксі до с. Мигія або г. Первомайськ. Легко доїхати автомобілем трасою на Миколаїв до Первомайська, і після с. Мигія згорнути на ґрунтову дорогу.

Що подивитися: Актовський каньйон (найдавніша ділянка суші в Україні), реліктовий каньйон Мігейські пороги, урочище Протич, урочище Гард, на якому перебувала Бугогардівська паланка Запорозької Січі, Трикратський ліс з масою пам'яток.

Чим займатися: рафтинг, альпінізм, водний слалом, прогулянки та туристичні маршрути (кінні, водні, піші, автомобільні) та ін.

Чим відомий національний парк Бузький гард

Тут була адміністративна частина Запорізької січі в 18 столітті. У 2008 році Бузький гард увійшов до списку семи чудес України. Його унікальний ландшафт викликає у мандрівників асоціації з відомими американськими каньйонами, що тільки збільшує популярність парку. Серед представників місцевої флори та фауни 79 видів занесені до Червоної книги, 21 до Європейського червоного списку, 14 в Червоний список Міжнародного союзу охорони природи, 185 до Бернської конвенції.

Що не можна робити в національних парках

Попри те, що національні парки відкриті для туристів, в них діють істотні обмеження. У національних парках не можна здійснювати дії, які можуть завдати шкоди природі або змінити її. Забороняється будь-яке забруднення води, ґрунту, повітря та інших ділянок національного парку, викидання сміття, складування будь-яких відходів. Заборонено переслідувати, вбивати, проганяти худобу, або чинити їй будь-яку шкоду. Також не можна висаджувати рослини та дерева, будь-яким чином змінювати ландшафт місцевості, ламати, нищити та викорчовувати вже наявну рослинність. Заборонено також збирати равликів, жаб, молюсків та інші створіння, лікарські рослини тощо. Забороняється риболовля, полювання, носіння з собою зброї, мисливських засобів і небезпечних препаратів.

Крім природи в національних парках також охороняється культурна спадщина. Забороняється завдавати шкоди чи знищувати археологічні знахідки та пам'ятники, геолого-палеонтологічні об'єкти, забирати їх собі.

Це загальні правила, що діють для всіх національних парків. Але кожен з парків може вводити свої, додаткові вимоги до туристів. Наприклад, може бути передбачено пересування тільки за спеціальними стежками та доріжками, або заборонено відвідування з тваринами, розведення багать чи дозволено купання тільки в певних місцях. Тому перед поїздкою уточніть правила відвідування, а під час перебування на території національного парку дотримуйтесь вказівок і написів на щитах і вивісках, якщо такі є.

Хто розпоряджається національними парками

Діяльність на території парків охороняється і обмежується державою, наприклад, державним комітетом лісового господарства. Ресурси природних парків можуть використовуватися відповідно до законних постанов. Але в силу багатих природних ресурсів національні парки часто стають об'єктом незаконного використання або забудови. Але і обмежувати туристичний рух не можна, адже туризм приносить дохід національним паркам. Туристичні кошти спрямовуються як раз таки на підтримку і розвиток природних національних парків. Тому важливо дотримуватися балансу між використанням і відвідинами природних парків та їх збереженням.

Для чого потрібні національні парки

Національні парки - це не тільки красиве місце для відпочинку і туризму. Вони мають важливе значення в різних сферах.

  1. Національні парки зберігають природну спадщину, рятують від вимирання і знищення різні види представників флори і фауни.

  2. Тут зберігаються ділянки, що мають важливе культурне або історичне значення.

  3. Національні парки підтримують видове біорізноманіття.

  4. Забезпечують підтримку чистоти води, землі та інші важливі для людини ресурсів.

  5. Створюють оптимальні умови для життя людини, тварин, рослин та інших істот.

  6. На базі національних парків створюються біологічні моделі, що дозволяють простежити взаємодію людини з природою, можливі перспективи розвитку світу і біосфери і їх наслідки.

  7. За допомогою національних парків формується виховання людей та їх поваги до навколишнього світу.

  8. Національні парки залучають кошти в економіку прилеглих районів і стимулюють її розвиток, як і зростання туристичних напрямків.

  9. На території національних парків люди можуть долучитися до природи та культури, зарядитися новими враженнями і по-новому поглянути на свої взаємини з оточенням.

Ми радимо вам відправитися в захоплюючу подорож по українським національним паркам як тільки з'явиться можливість. Ви можете вибрати готові подорожі від туроператорів або поїхати самостійно, щоб насолодитися природою так, як ви цього бажаєте, без натовпів інших туристів. Ідеально для цього підійде подорож на машині. Тільки не забудьте оформити ОСЦПВ, щоб не отримати штраф і уникнути неприємних ситуацій на дорозі! Приємних вам поїздок!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати