Що таке франшиза в страхуванні

Зміст

  1. Що таке франшиза
  2. Для чого потрібна франшиза
  3. Які бувають види франшиз
  4. Умовна франшиза
  5. Безумовна франшиза
  6. Динамічна франшиза
  7. Чи можна заощадити на франшизі?
  8. Як оформити автоцивілку онлайн на платформі онлайн-страхування Ukasko?

Що таке франшиза

Питання франшизи часто призводить тих, хто оформляє страховку, в подив. Багато хто навіть можуть не знати про те, що таке франшиза і що вона взагалі є в полісі. Здавалося б, навіть якщо людина вже не один раз оформляв ОСЦПВ або інший поліс, то він вже повинен знати про франшизу. Але страхові агенти часто не вдаються до подробиць страховки, яку вони оформляють покупцеві, просто спокушаючи його ціною нижче.

Тому в цій статті ми хочемо розповісти вам докладніше про те, що з себе представляє франшиза, навіщо вона потрібна, і які види франшиз можна зустріти в страхуванні.

Почнемо з того, що таке франшиза. Якщо говорити простою мовою, то франшиза - це та сума, яку страхова компанія не виплачує. Наявність франшизи в полісі передбачає те, що частину коштів власнику страховки доведеться виплачувати самостійно. Для того, щоб було зрозуміліше, розглянемо приклад безумовної франшизи, яка найчастіше зустрічається в автоцивілці. Франшиза в вашому полісі становить 2000 грн. Розмір збитку і страхової виплати становить 50 000 грн. Це означає, що по страховці буде виплачено 48 000 грн, а 2000 грн доведеться заплатити самостійно.

Для чого потрібна франшиза

Страховка з франшизою завжди коштує дешевше поліса з повним покриттям збитку. Чим вище розмір франшизи, тим дешевше страховка. Особливо відчутна різниця в ціні при покупці дорожчих видів страхування, наприклад, КАСКО.

Але і для страхової компанії є вигода в продажі страховок з франшизою. Так страхова не виплачує збитки по дрібним випадкам, не використовує трудові ресурси та не відволікає працівників від вирішення більш серйозних питань. У комплексі це означає економію на зарплатах співробітників, на утриманні штату і організації праці.

Крім фінансової відповідальності франшиза також змушує страхувальника їздити більш усвідомлено. Адже зазвичай водій розуміє, що у нього є фінансова підтримка страхової компанії на випадок аварії або пошкодження машини. А якщо поліс з франшизою, то водієві доведеться також витратити і особисті заощадження. І це мотивує людей бути більш акуратними.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Які бувають види франшиз

Франшиза завжди прописується в страховому договорі. Але це не завжди чітко встановлена ​​сума. Розмір франшизи може виражатися як у фіксованому грошовому еквіваленті, так і у відсотках від суми відшкодування. Тобто, чим серйозніше шкода, тим більше підсумковий обсяг франшизи. Але нумо розберемо докладніше різні види франшиз.

Умовна франшиза

Умовна франшиза передбачає такий подальший розвиток подій. Якщо сума збитку менше розміру франшизи, то страхова компанія зовсім не виплачує відшкодування. Наприклад, франшиза 5000 грн, а збитки становить 3000 грн. Тоді все самостійно відшкодовує власник поліса без залучення страхової компанії.

Але в разі, якщо сума збитку перевищує розмір франшизи, то всі збитки повністю відшкодовує страхова компанія. Без вирахування франшизи. Тобто, при франшизі в 5000 грн і збитках 7000 грн, всі 7000 грн відшкодовує страхова власника поліса.

Безумовна франшиза

У страхуванні ОСЦПВ зазвичай буває саме безумовна франшиза. Безумовну франшизу ще називають віднімається. Безумовна франшиза вираховується з виплаченого відшкодування незалежно від його розміру.

Візьмемо за приклад франшизу 2000 грн. Незалежно від того, яким буде розмір завданих збитків 2000 грн страхувальник повинен виплатити з власних заощаджень. Тобто, при збитку в 12 000 грн страхова компанія виплачує 10 000 грн, а решту грошей - власник поліса.

Динамічна франшиза

Динамічна франшиза найчастіше зустрічається в довгострокових страхових договорах, де передбачено страхування декількох ситуацій. Згідно динамічної франшизи, її розмір буде змінюватися з кожним страховими випадком.

Наприклад, при першому страховому випадку власник поліса отримає повне страхове відшкодування. Якщо станеться другий страховий випадок, то з суми відшкодування віднімуть 5% від його розміру. При третьому страховому випадку віднімуть вже 10%, і так далі. Розмір та умови франшизи прописуються індивідуально в страховому договорі.

Чи можна заощадити на франшизі?

Одна з цілей франшизи - це економія. Причому, засобів як власника поліса, так і страхової компанії.

Дуже багато водіїв вибирають страховку з франшизою. Вона коштує дешевше, і якщо ваш транспортний засіб більшу частину часу простоює в гаражі, або ви живете в зовсім невеликому містечку, де практично не буває аварій, то таке рішення цілком логічно. Але якщо ви регулярно користуєтеся автомобілем і багато перебуваєте за кермом, то навіщо економити за допомогою франшизи? Краще навпаки забезпечити собі додаткову фінансову безпеку на випадок аварії, оформивши ДЦВ, додаткове покриття. Тим паче, що за допомогою нашого сайту Ukasko є можливість заощадити без шкоди для розміру страхової виплати.

Як оформити автоцивілку онлайн на платформі онлайн-страхування Ukasko?

На агрегаторі Ukasko ви можете вибрати та оформити страховку безпосередньо від страхової компанії, без посередника і доплат. Адже наш сайт повністю безкоштовний. Більш того, ми проводимо розпродажі та акції, формуючи найнижчу ціну на ринку. Тому у нас ви можете оформити ОСЦПВ дешево онлайн.

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати

Після того, як ви введете параметри або номер автомобіля в онлайн-калькулятор, вам стануть доступні пропозиції від різних страхових компаній з цінами та опціями. І ви зможете вибрати для оформлення будь-яке з них, порівнявши вартість, варіанти франшиз, додані опції, рейтинги страхових та інше.

Оплата відбувається онлайн, і після неї страховка приходить протягом декількох хвилин на адресу електронної пошти, який ви вкажете. В цілому, оформлення ОСЦПВ онлайн відбувається дуже швидко, буквально на 5-10 хвилин. І не вимагає від вас ніяких поїздок в офіс страхової, на пошту або ще куди-небудь.

Так ви економите і свій час, і гроші. Як на страховці, так і на відсутності необхідності платити страховому агенту. Спробуйте швидке і вигідне оформлення ОСЦПВ онлайн на платформі Ukasko.ua!

Оформити ОСЦПВ

Швидке оформлення за 5 хвилин

Підібрати